Verema a l’antiga a Poboleda

Verema a l’antiga a Poboleda

 

La festa de la verema a l’antiga a Poboleda es va recuperar l’any 1999 per donar a conèixer una mica més el municipi i l’activitat de la verema antiga. Hi participen tots els veïns del poble, engalanant els carrers de la vila amb motius relacionats amb el vi.

Es va a veremar com abans

La festa de la verema a l’antiga a Poboleda comença amb el repic de campanes i anant a veremar com abans, és a dir amb els carros, les mules i estris. En acabar la verema, es  fa un esmorzar popular al local La Closa.

Tot seguit, a la carretera (davant del local de la Cooperativa Agrícola) es fa la piada del raïm, que consisteix en trepitjar el raïm amb els peus nus en un cossiol per tal d’extreure’n most.

A partir de les 10:30h els cellers locals ofereixen degustacions dels seus vins (DOQ Priorat) als baixos de les cases pairals dels carrers del poble. “La idea és original, i agrada molt als visitants i també als poboledans. Els propietaris de les cases cedeixen de manera altruista aquests espais, i a més els guarneixen per tal d’acollir els cellers. D’aquesta manera, els visitants poden entrar als baixos d’aquests edificis històrics, conèixer-los, i gaudir de la decoració, que en moltes ocasions inclou mobiliari antic o altres elements de gran valor.

Més d’una vintena de cellers de la DOQ Priorat

Com afirma Josep M. Díaz a naciodigital.cat: “aquesta particularitat és la que diferència la Festa del Vi de Poboleda d’altres”. Els propietaris hi participen de bon grat: l’Ajuntament els envia una carta amb antelació per demanar-los la seva col·laboració “i tots sempre ho fan, de manera altruista, i sense que ningú s’hi hagi negat mai”. En total, més d’una vintena de cellers, tant de Poboleda com d’altres pobles de la DOQ Priorat, procedents de Torroja, Escaladei, Gratallops o la Morera de Montsant, han participat en aquesta edició. Al passeig de la carretera hi ha també mercat de productes alimentaris i d’artesania.

 

A les 14:30 h es dóna per tancada la degustació popular de vins i comença un dinar popular. A la tarda del mateix dissabte es fa un tast a cegues de vins negres. La jornada festiva continua amb una exhibició castellera, i l’actuació a la nit  dels Diables i el Drac de Poboleda.

La Fesa del Vi i la verema a l’antiga a Poboleda l’organitza l’Ajuntament de Poboleda amb la col·laboració del Consell Regulador de la DOQ Priorat, la Diputació de Tarragona, els Cellers de Poboleda i la colla de manualitats de l’Associació de Dones de Poboleda.

Fotos: Rogelio Portal

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

NO COMMENTS

Leave a Reply