Sant Blai a l’Aleixar

Sant Blai a l’Aleixar

 

«si per Sant Blai fa vent, tot l’any se’n ressent»

Antigament la Festa Sant Blai a l’Aleixar, per Sant Blai el 3 de febrer, havia estat una de les festes de més anomenada del període hivernal al Baix Camp, aplegant força visitants dels pobles de la rodalia. La festa començava el dia abans, amb l’anunci, el repic de campanes i durava tres dies amb nombroses activitats. Les més notables eren la processó en direcció a l’ermita de Sant Blai, i el tradicional ball de tortes. De vegades per culpa de les condicions del temps la celebració es fa a l’església parroquial.

«si la Candelera plora, l’hivern és fora, però si neva per Sant Blai, no acaba mai»

Actualment gran part del poble va en processó a l’ermita junt amb els gegants i els bastoners, portant cistells plens d’aliments per a ser beneïts pel mossèn. Sobretot els BLAIETS: Galetes tipus pastes de te fetes de Mantega de vaca (Mantequilla) i farina d’ametlla.

«Sant Blai gloriós, deixa’m el xiquet i emporta’t la tos».

Sant Blai nevat, hivern acabat, Si fa sol per Sant Blai, fred arrai

A Sant Blai se li atribueix la capacitat de curar la tos i els refredats: «Sant Blai gloriós, deixa’m el xiquet i emporta’t la tos». També es diu que cura el mal de gola i t’assegura que no et faltarà aliment durant tot l’any. Són molts els refranys que fan referència a les prediccions meteorològiques: «Sant Blai nevat, hivern acabat», «Si fa sol per Sant Blai, fredarrai», «si la Candelera plora, l’hivern és fora, però si neva per Sant Blai, no acaba mai», «si per Sant Blai fa vent, tot l’any se’n ressent»

 
Foto: Rogelio Portal

 

NO COMMENTS

Leave a Reply