La campanya per salvar la nevera Ginoteta a Canal Reus

La campanya per salvar la nevera Ginoteta a Canal Reus

by -
0 4119
 

El gel és la peça que resol el misteri de com conservaven els aliments els nostres antics abans de l’aparició de les neveres elèctriques. La seva fabricació es duia a terme en grans pous de pedra natural, com el de la Ginoteta a Alforja. Malgrat la seva bona conservació, es tem que la deixadesa l’acabi ensorrant i per això alguns veïns d’Alforja han llençat una campanya per protegir la construcció.

Ens remuntem al segle XV al Camp de Tarragona, quan van aparèixer els primers pous de gel o neveres, com es coneixen a Alforja. Es tracta d’unes construccions fetes amb pedra natural que s’utilitzaven per a la fabricació del gel. Una de les més emblemàtiques al territori és l’alforjenca nevera Ginoteta, batejada per Ramon Amigó, com “La catedral de gel”.

La nevera Ginoteta era un dels principals proveïdors de gel a la ciutat de Reus

Amb 10 metres de diàmetre i 11 de profunditat, aquesta meravella de l’arquitectura rural tenia una capacitat de 800 metres cúbics i era un dels principals proveïdors de gel a la ciutat de Reus. La metodologia de fabricació consistia en transvasar una part de l’aigua de la riera més propera a l’hivern i deixar que es congelés. Primer es posava una capa de rames per evitar el contacte del gel amb el terra. Tot seguit s’anaven intercanviant capes de palla i de gel, per facilitar més la partició dels blocs que després es venien.

Va ser l’Hilari Aragonés qui va  filmar des de el fons de la nevera Ginoteta

Els pous de gel van deixar de funcionar amb l’aparició de les neveres elèctriques, cap a finals del segle XVIII i principis del segle XIX, amb la revolució industrial en ple auge. Fins aleshores havien estat un negoci molt lucratiu que donava feina a moltes persones de la vil•la al llarg de l’any.

A Alforja han encetat  una campanya de recollida de firmes per tal que es dugui a terme un projecte de protecció de la nevera

 

Alguns veïns d’Alforja han encetat  una campanya de recollida de firmes per tal que es dugui a terme un projecte de protecció de la nevera Ginoteta. Entre el 2004 i el 2008 ja es va plantejar un projecte de recuperació i manteniment de la construcció, a més de la creació d’accessos i d’una ruta de neveres, que finalment es va quedar sense inversió. Ara demanen una reacció de l’administració pública que asseguri la millora i la continuïtat de l’espai.

>>>>>>>Firma la petició<<<<<<<

La nevera Ginoteta es troba en un terreny privat, però el propietari sempre ha mantingut un interès per l’edificació. Ara, la finca es troba en venda i es tem que vagi a parar a mans d’algun particular que no miri per aquest patrimoni ni per la proposta de protecció.

Nota: El divendres 18 al programa setmanal LA 7MANA MIRA’T Capítol 98 es va emetre el mateix reportatge amb uns minuts més de durada: La setmana – Mira’t

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

NO COMMENTS

Leave a Reply