Rutes i camins d’Alforja – A peu per la Natura i la Història del nostre terme

El projecte RUTES ALFORJA: a peu per la Natura i la Història del nostre terme, l’integren un conjunt de rutes que et permetran descobrir els llocs més significatius del nostre terme seguint una xarxa d’antics camins. A més s’inclou una ruta local mitjançant la qual podràs conèixer els indrets més destacats del nucli antic. Els itineraris constitueixen una eina fonamental  per a qualsevol públic, àvid de noves experiències. Sobretot per a aquells als qui els hi agrada caminar gaudint amb respecte d’un entorn històric i natural incomparable.

Tot el contingut així com el track de cada ruta està disponible en WIKILOC, amb un abundant nombre de fotos i una descripció detallada útil per conèixer cadascun dels llocs que et proposem visitar. Amb l’App de WIKILOC podràs seguir la ruta i fins i tot descarregar-la en el teu mòbil per guiar-te en tot el recorregut amb el GPS sense necessitat de connexió a Internet. Utilitza l’identificador ID o el codi QR per a  accedir directament a cada ruta. També és possible baixar un PDF amb un mapa i un altre amb la descripció del recorregut.

Descarrega el tríptic amb la informació de totes les rutas: TRÍPTIC RUTES I CAMINS D’ALFORJA

Ruta Local: Un tomb pel poble i visita a l’ermita de St. Antoni de Pàdua.

porxo
LLOC D’INICI: Parc Amics d’Alforja
RECORREGUT TOTAL: 3,6 km
DURADA APROXIMADA: 2 h
DIFICULTAT: fàcil
ID WIKILOC:  18261672
AIGUA: diverses fonts del poble i la font de St. Antoni.

SINOPSI:

En aquest recorregut esperem que t’emportis la millor impressió d’Alforja un antic recinte emmurallat amb més de 8 segles d’història. És un viatge al nostre passat i el nostre present a través dels racons i edificacions més emblemàtiques de la nostra vila. A més a més et proposem, visitar l’ermita de St. Antoni, en un paratge encantador a menys d’1 km del nucli antic on brolla aigua d’una qualitat excepcional. El Parc és un lloc perfecte per a deixar el cotxe. Les piscines públiques i els restaurants que l’envolten són també un bon entorn on finalitzar la caminada.

INDRETS QUE ES VISITEN:

El Parc, els rentadors Nous i la font de més Amunt, cinema Teatre Nou, el porxo del Roca, el Castell, la plaça de Dalt,  cal Botó, font de l’Abeurador, creu de Pedra, capella de St. Antoni Petit, l’ermita de St. Antoni, cal Batllet, la font del Bolcador, el Portal de l’Hospital, bassot vell i bassa del Molí, l’església de St. Miquel, el Carreró de St. Antoni, la plaça Mercadal i les escales del Cor… fins a un total de 40 indrets d’interès tornant finalment al Parc.

LA RUTA AMB L’APP DE WIKILOC

Powered by Wikiloc

Ruta 1: La ruta de les ermites i l’antic camí de les processons a Puigcerver

la-capelleta-x
LLOC D’INICI: Parc Amics d’Alforja
RECORREGUT TOTAL: 14,6 km
DURADA APROXIMADA: 4 h
DIFICULTAT: mitjana
ID WIKILOC: 18305862
AIGUA: mina de l’Adrià, ermita de Puigcerver, l’hort de Puigcerver, font de St. Antoni

SINOPSI:

La ruta de les ermites és una ruta circular en la qual es mescla la història i la llegenda, amb els paisatges i unes espectaculars vistes tant de les “valls d’Alforja” com bona part de la costa Tarragonina. L’anada, la farem pel camí utilitzat pels pelegrins i les processons que acudien al santuari des de fa cents d’anys. La tornada passant per l’hort de Puigcerver, el barranc i les mines de les Olles i el coll del Mort que és també captivador. Finalment tornarem fins a Alforja per l’antic camí recuperat. Fins a l’ermita hi ha una hora i mitja, però es fa curt per l’exuberant vegetació de l’entorn i la varietat del paisatge.

INDRETS QUE ES VISITEN:

La creu de Pedra, la Capella de St. Antoni Petit, la Capelleta, la creu de Ferro, la creu de Formatge, l’ermita de Puigcerver, la Miranda, la font i l’Hort de Puigcerver, el barranc de les Olles, el mas de les Olles, el coll del Mort, l’antic camí del Coll,  camí dels Fontanals, nevera del mas del Pahí, ermita de St. Antoni, riera d’Alforja, basa del Molí, Portal de l’Hospital, etc.

LA RUTA AMB L’APP DE WIKILOC

Powered by Wikiloc

Ruta 2: El renéixer vinícola de l’antic empori carlista a la vall de Cortiella

rutes-alforja-2
LLOC D’INICI: Ermita de Puigcerver
RECORREGUT TOTAL: 13,3 km
DURADA APROXIMADA: 4 h
DIFICULTAT: mitjana
ID WIKILOC: 18250842
AIGUA: Font del Ferro – Ermita de Puigcerver

SINOPSI:

Aquest recorregut està pensat fonamentalment perquè descobreixis l’entorn de Puigcerver i la històrica vall de Cortiella, famosa antigament per la seva riquesa minera i ser l’amagatall del militar Carlista Antoni Mestre. Actualment qui li dóna vida a la vall és l’explotació vitivinícola mas del Botó. Et recomanem aparcar i iniciar la ruta des de l’ermita, un lloc on fins i tot es pot pernoctar i per descomptat gaudir d’una recomanable cuina. Encara que si ho prefereixes, pots anar caminat des d’Alforja, ja sigui pel camí històric de Puigcerver o l’antic camí de Porrera.

INDRETS QUE ES VISITEN:

Ermita de Puigcerver, la Miranda, coll de les Teles, coll de Cortiella, caseta del Ronda, font Cervera, mas del Botó, mas de l’Asens, mines del mas d’en Mestre, font del Ferro, riu Cortiella, runes del mas del Vicari, mas d’en Mestre, cementeri circular, coll dels Feixos, parc eòlic, vedat del Pany, etc.

LA RUTA AMB L’APP DE WIKILOC

Powered by Wikiloc

Ruta 3: Els camins de l’aigua del mas del Licor, la Final i la Garranxa

sinia
LLOC D’INICI: Ermita de Puigcerver
RECORREGUT TOTAL: 16,9 km
DURADA APROXIMADA: 5 h
DIFICULTAT: mitjana
ID WIKILOC: 18470297
AIGUA: Font del Ferro – Ermita de Puigcerver

SINOPSI:

Partint des de Puigcerver visitarem tres obres d’enginyeria que fan de testimoni d’un passat lligat a l’aigua. La canonada del mas del Licor, que tot i estar ubicat en el terme de Porrera sempre ha tingut molta anomenada a Alforja, la sínia del llogaret deshabitat de la Garranxa, i el transvasament d’aigua del pantà de Siurana. Recorrerem tota la vall de la Garranxa o “la final”, anomenat així perquè ens trobem al final dels dominis dels cartoixans d’Escaladei. Tornarem per la vall del riu Cortiella i el celler mas del Botó.

INDRETS QUE ES VISITEN:

Ermita de Puigcerver, la Miranda, coll de les Teles, coll de Cortiella, mas del Licor, l’Aigua del mas del Licor i la Canonada del mas del Licor, el Molí del mas de la Pastoreta, Caseta de l’Amador, Caserio de la Garranxa, era de trill enrajolada, Sínia de la Garranxa, mas dels Rocals, mas d’en Pubill, Transvasament Siurana/Riudecanyes, Els dos Camins, Les comes d’en Lluís, torre Polvorí. runes del mas del Vicari, font de Ferro, riu Cortiella, el celler mas del Botó, etc.

LA RUTA AMB L’APP DE WIKILOC

Powered by Wikiloc

Ruta 4: El Mirador el punt més alt del nostre terme amb 915 m d’altitud

rutes-alforja-3
LLOC D’INICI: Parc Amics d’Alforja
RECORREGUT TOTAL: 14,9 km
DURADA APROXIMADA: 5 h
DIFICULTAT: difícil
ID WIKILOC: 20068230
AIGUA: a l’inici i final a l’Ermita de St. Antoni

SINOPSI:

Aquesta ruta ens portarà passant pel coll d’Alforja a un dels llocs més significatius i punt més elevat del terme d’Alforja amb 915 m: “El Mirador”. Josep Fusté lo descriu com: “un distintiu que sobresurt, el rei sobirà per damunt ďaquesta munió de turons que s’encimbellen a la nostra terra” En la seva cima podràs contemplar una petita obra de l’escultor Jassans. També es visiten altres llocs igualment suggestius com les restes de la nevera del Toribio. La tornada la farem per l’antic camí de Porrera paral·lel a la riera d’Alforja, passant pel seu naixement, i tots els seus afluents”.

INDRETS QUE ES VISITEN:

La font de més Amunt, pont de la Balcella, creu de Pedra, capella de St. Antoni Petit, creu de Ferro, l’Arenal, pins del Xuxo, coll d’Alforja, nevera del Toribio, pla de les Bombes, coll de Miquel Vicent, font del Teix, Mirador, punta del Vaqueró, coll de Cortiella, font de la Canaleta, l’Aiguabarreig, conduccions d’aigua de la Timba, ermita de St. Antoni, etc.

LA RUTA AMB L’APP DE WIKILOC

Powered by Wikiloc

Ruta 5: Pel Cingle i la Devesa d’Arbolí a la recerca de la memòria de Josep Fusté

rutes-alforja-4
LLOC D’INICI: Parc Amics d’Alforja
RECORREGUT TOTAL: 12,8 km
DURADA APROXIMADA: 4 h
DIFICULTAT: mitjana
ID WIKILOC: 19760193
AIGUA: a l’inici i al final a la font de més Amunt

SINOPSI:

Amb aquesta ruta pretenem convidar-vos a emprendre un recorregut seguint l’antic camí d’Arbolí passant pel grau de l’Embut fins a arribar al mas d’en Xetxo. Des d’aquí ens dirigirem fins a l’estela funerària en memòria de Josep Fusté a la Devesa d’Arbolí. El retorn et proposem fer-ho passant pel Mas de l’Escolà i per la vora del Cingle on descobriràs nous indrets. El camí coincideix amb “La Ruta del Carrasclet” doncs el llegendari bandoler i els seus homes l’empraven per traslladar-se fins al Priorat.

INDRETS QUE ES VISITEN:

Camí vell d’Arbolí, caseta del ferrer de Tall, esglaons del cingle Roig, grau de l’Embut, runes del mas d’en Xetxo, Coll de Vintibriga, carrerada Reial, Camí del bosc de la Ció, estela funerària Josep Fusté, runes del mas d’en Bruno, Mas de l’Escolà, Mirador de la Cingla, lo Pilanet, roca Cavallera, cova del Baleta, antiga pedrera del Pinyana, camí de les Deveses, camí del barranc de les CReus, etc.

LA RUTA AMB L’APP DE WIKILOC

Powered by Wikiloc

Ruta 6: Pel camí de la Grallera, el coll del Peiró, la Carrerada i la cova del Baleta

rutes-alforja-5x
LLOC D’INICI: Parc Amics d’Alforja
RECORREGUT TOTAL: 8,2 Km
DURADA APROXIMADA: 3h
DIFICULTAT: mitjana
ID WIKILOC: 19746213
AIGUA: a l’inici i a la font de la Menuda

SINOPSI:

Aquest itinerari de quasi 3 h pel cingle d’Arbolí és una bona oportunitat per a obtenir una de les millors vistes de la vall d’Alforja. A més a més et permetrà descobrir alguns dels més interessants indrets que ens ofereix aquesta característica formació rocosa com el Nassot, el balcó del Peiró o la cova del Baleta entre altres. També podràs conèixer vestigis d’antigues explotacions mineres molt importants en altres temps per l’economia de la comarca. La ruta tot i estar qualificada de nivell mitjà és assequible per un excursionista amb poca preparació.

INDRETS QUE ES VISITEN:

Camí de les Guilletes, antigues mines de Barita, coll de la Salve, camí de la Grallera, cova del Nassot, balcó del Peiró, l’Olla, la Grallera, font de la Menuda, cova del Baleta, la Carrerada, antiga pedrera del Pinyana, camí de les Deveses, camí del barranc de les Creus i font de més Amunt, etc.

LA RUTA AMB L’APP DE WIKILOC

Powered by Wikiloc

Recomendaciones

Planifiqueu el temps de durada. Sigueu respectuosos amb l’entorn.
Proveïu-vos d’aigua suficient. No sortiu dels camins marcats.
Porteu roba i calçat adequat. Mireu les condicions del temp.
Ajuntament d’Alforja: 977 81 60 08
Emergencies: 112
El tiempo - Tutiempo.net

Pròximament: El Racó de les Guilletes i el camí dels masos i de la Mussara

cami dels massos-2

SINOPSI:

En aquest recorregut et proposem endinsar-te en el Racó de les Guilletes un espai recòndit i deshabitat que amaga vestigis de la seva antiga activitat econòmica, on s’imposa el bosc amb pas lleuger. La ruta aprofita un antic sender recentment recuperat que connecta amb el camí dels masos a través del qual s’arriba fins a la Mussara. Una llegendària via que sobretot enllaçava en el passat grans masades avui completament enrunades.

LA RUTA AMB L’APP DE WIKILOC

Ruta en construcció

Segueix en el nostre perfil de Wikiloc per estar al tant de noves rutes: WIKILOC

Uso de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de nostra política de cookies, Fes clic a l'enllaç per a major informació.plugin cookies

CERRAR