Portades de programes de Festa Major d’Alforja, Festa dels Avis i Aplec...

Portades de programes de Festa Major d’Alforja, Festa dels Avis i Aplec de Sardanes

by -
1 5380
 

Alforja tenim una gran quantitat d’artistes plàstics, que independentment de la seva obra personal, també han col·laborat fent la portada de diferents programes d’activitats editades al poble. Aquests programes encara que no són cartells com a tal, no disten molt de ser-ho pel fet d’incloure informació verbal a més a més d’imatge gràfica.

A través dels anys les diferents entitats no han dubtat a demanar la seva col·laboració per a il·lustrar la presentació de diferents actes. Ens referim als programes dels Aplecs de sardanes,  els programes de Sant Jordi, els programes de Festa Major i els programes de la Festa dels Avis. No podem deixar de mencionar el programa de Festes de la ja desapareguda Associació Amics d’Alforja,  uns programes que reflecteixen molt bé el caràcter de les festes que es feien en aquella època. Esdeveniments més esporàdics com la celebració dels 850 anys de la fundació d’Alforja també han utilitzat aquest tipus de suport.

El correfoc de Sant Miquel

En el cas dels diables d’Alforja ens trobem davant l’únic cas que realitza un cartell amb motiu del Correfoc de Sant Miquel amb el veritable rerefons d’augmentar la visibilitat exterior d’un acte fet al nostre poble. Molt aviat, quan tinguem tots els cartells, li dedicarem un article.

Analitzant la majoria d’aquestes portades i  malgrat que seria pretensiós parlar d’una tradició cartellista, en el nostre poble, trobem exemples molt significatius que mostren les habilitats dels seus respectius autors, destacant els dibuixants. Altres com el cas de la festa dels avis són un exemple de molta dedicació i professionalitat, a pesar de que en els últims anys s’ha descuidat totalment aquest detall. Aquella expectació amb la que s’esperava la portada dels avis pot ser que lamentablement aviat sigui cosa del passat.

Festa dels Avis

En la gran majoria d’aquests casos l’autor de les respectives portades ha estat seleccionat prèviament per l’elaboració de l’obra final i participa voluntàriament sense obtenir a canvi cap tipus de remuneració. En molts casos hi ha autors que repeteixen la seva participació moltes vegades ja sigui pel seu provat èxit artístic, o per proximitat amb els organitzadors, etc.

 

 Aplec de Sardanes

Programes de Festa Major

Les portades dels programes de Festa Major exposades a continuació quelcom podrien aportar a algú que desitgi treballar seriosament en honor de representar els trets característics de la nostra Festa Major. El resultat podria qualificar-se d’irregular, tot i això que aquesta col·lecció serveixi per recordar temps passats.

Concurs de Cartell  Festa Major d’Alforja 2015

concurso-cartelEl fet que per primera vegada aquest any l’elecció del cartell de Festa Major es faci mitjançant un concurs públic remunerat hauria de crear un precedent que perduri al llarg del temps. Esperem que la promoció que genera aquesta activitat ajudi al fet que a poc a poc s’entengui la seva importància i es facilitin més recursos per a la mateixa, pel bé de tots.
Els resultats del concurs aquí: Concurs

Thais Salvat Rull

 
Thais Salvat
Llicenciada en Belles Arts, actualment treballa de professora de Dibuix de secundària, cocreadora del projecte l'artista va a l'escola.

1 COMMENT

Leave a Reply