Processó de l’Encontre de Flix.

Processó de l’Encontre de Flix.

 

La professó de l’Encontre, com és coneix a Catalunya i al País Valencià, que figura el retrobament de la Mare de Déu amb Crist ressuscitat té components parateatrals arreu on es celebra. Força popular a Mallorca, on es coneix, en algunes poblacions, com a processó de sa capadeta o de l’Encontrada. Abans de l’ofici surten dos grups: els homes, habitualment, portant la imatge de Crist ressuscitat i les dones, portant la imatge de la Mare de Déu coberta amb un vel negre. Quan els dos recorreguts es troben, li treuen el vel a la imatge –que resta amb el mantell blau que porta a sota.

L’absència d’imatges de Crist ressuscitat en moltes parròquies fa que aquest es representi amb la custòdia sota pal·li. Entre altres poblacions properes, es celebra així al Molar o a Cabassers. La de Flix compta amb diversos components que la fan prou singular: d’una banda, la presència de les banderes de professó de les confraries i, de l’altra, el personatge de la Samaritana que, acompanyada dels armats, figura a la professó.

Davant la custòdia, la noia recita les Desmes, nom amb que es coneix a Flix el romanço La conversión de la Samaritana. El recitat, que explica la nova vida que va començar la noia en conèixer a Jesús, quan anava a cercar aigua en un pou. En l’actualitat, hi ha també una Samaritana infantil. L’Encontre, els armats i la Samaritana –que els acompanya en totes les professons–, o les banderes, que tenen també un paper protagonista en el retorn de l’aplec de dilluns de Pasqua que té lloc a l’ermita de la Mare de Déu del Remei, constitueixen sens dubte un referent que identifica la població. I una mostra de la parateatralitat en la festa que s’expressa, a banda de les grans representacions de la Passió, en en el costumari popular d’aquests dies.

No se sap quan va començar aquesta representació. Al primer terç de segle passat, la Samaritana ja recitava les desmes, però el costum i el personatge van desaparèixer després de la Guerra Civil. La figura es va recuperar cap al 1950 i, a el 1997, la noia que feia de Samaritana va voler tornar a fer allò que li havia explicat la seva àvia. Francesc R. Visa havia localitzat el romanço publicat per La Fleca de Reus, als primers anys del segle XX, que segueix la versió castellana més comuna:

Un viernes partió el Señor/ a la ciudad de Samaria,
y antes de entrar en poblado,/ el calor le fatigaba.
más a un pozo que allí había,/ derecho a él se encaminaba.
Sobre el brocal recostóse,/  como que cansado estaba,
y al punto vió venir/  a la misma que esperaba,
con un cántaro en la mano/  y era la Samaritana.

Salvador Palomar. La Teiera

La Processó de l’Encontre de Flix

 

Fotos: Rogelio Portal

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

NO COMMENTS

Leave a Reply