Josep Salvadó Jassans fill il·lustre d’Alforja (Pregó de Festa Major de l’alcalde)

Josep Salvadó Jassans fill il·lustre d’Alforja (Pregó de Festa Major de l’alcalde)

by -
0 2172
 

Molt bona nit a tothom i moltes gràcies a totes les persones que ens acompanyeu en aquest acte d’inici de la nostra Festa Major. Bona nit als regidors i a les regidores, als presidents de les entitats del poble, a tots els alforgencs i alforgenques, i als alcaldes i alcaldesses de pobles veïns. Molt bona nit a tothom.

Aquest any el pregó de la nostra Festa Major és molt especial perquè està directament relacionat amb la figura del fill il·lustre d’Alforja Josep Salvadó Jassans.

Aquest any el pregó de la nostra Festa Major és un pregó molt especial perquè està directament relacionat amb la figura del fill il·lustre d’Alforja Josep Salvadó Jassans, inspirat en la seva obra i en el seu llegat. Jassans ens ha deixat importants ensenyaments com a escultor, com a artista, i com a persona arrelada a la terra.

la-grecia-inmaginada
La Grècia Imaginada escrit per Jorge Egea y Adrián Arnau, i editat entre amb la col·laboració (uns altres) de l’Ajuntament d’Alforja.

En el desè aniversari de la seva mort, avui precisament presentem un llibre que ens descobreix Jassans en tota la seva dimensió, i que ens dóna elements per a reflexionar a partir del fort vincle que en Jassans tenia amb els seus orígens alforgencs: amb aquesta terra, amb aquests carrers, amb aquestes muntanyes.

En Jassans s’estimava Alforja, s’estimava la singularitat d’aquests carrerons estrets, dels racons característics. Una estimació que compartim els alforgencs i les alforgenques, ja siguem alforgencs de naixement o d’adopció.

En Josep Salvadó Jassans manifestava aquesta estimació a través de la seva obra, una part de la qual forma part del nostre paisatge diari, omple els carrers del nostre poble i ens serveix com a font d’inspiració sobre com expressem avui nosaltres la nostra estima per Alforja.

L’estima de la Magda Monlleó per Alforja s’ha manifestat a través de la seva dedicació professional com a mestra i directora de la nostra escola Josep Fusté des de l’any 1996

 

I com estimem Alforja nosaltres? Estimem Alforja de moltes maneres diferents i totes elles són enriquidores i molt positives per al conjunt del poble. Mirem la Magda Monlleó, per exemple. Ella va arribar l’any 1981 i va quedar enamorada dels porxos de la plaça del Mercadal. La seva estima per Alforja s’ha manifestat a través de la seva dedicació professional com a mestra i directora de la nostra escola Josep Fusté a partir de l’any 1996, ocupant-se de l’educació dels nostres fills i filles perquè siguin bones persones i siguin capaços de fer front als reptes de la vida. Per això, vull demanar un fort aplaudiment de reconeixement i d’agraïment a la Magda per la feina que ha fet i per l’estima que ha demostrat pel nostre poble.

magda
La teva actitud Magda és també font d’inspiració per al nou equip directiu de l’escola

La teva actitud Magda és també font d’inspiració per al nou equip directiu de l’escola amb la Mònica Vallverdú, la Carme Segarra i la nostra alforgenca Natàlia Jassans al capdavant. No cal dir que elles compten amb tot el suport de l’Ajuntament pel que necessitin, i també amb la col·laboració de les famílies per fer plegats la difícil tasca d’educar els nostres infants.

També podem manifestar la nostra estima per Alforja des de la solidaritat, com fan molts alforgencs i alforgenques del poble col·laborant amb Càrites per ajudar les famílies que pateixen una situació de més dificultat. Em sento molt orgullós d’aquesta vessant més humanista i solidària que diu molt també de la gent del nostre poble.

Una altra manera de mostrar l’estima per Alforja és respectar l’espai comú, l’espai de tots. Respectar les places i els carrers …

Una altra manera de mostrar l’estima per Alforja és respectar l’espai comú, l’espai de tots. Respectar les places i els carrers, respectar el mobiliari urbà, respectar els espais municipals, respectar els jardins, les plantes, els arbres, els edificis…. Hi treballem des de l’Ajuntament perquè sigui així, perquè el respecte i l’estima pel poble sigui un valor comú i compartit per tothom. Perquè el poble és la casa de tots i a tothom li agrada viure en una casa endreçada i neta. I la casa estarà endreçada i neta si els que hi vivim la mantenim i no l’embrutem ni la desendrecem.

Però a més de l’espai físic, el poble són les tradicions, i el poble és la gent que hi viu, que hi viu i que se l’estima. El poble és la gent inquieta que després de la feina treu hores de la seva família, de les seves aficions per dedicar-les al poble participant en alguna entitat, ja sigui esportiva, social o cultural. Un exemple és l’Ateneu Cultural Josep Taverna, que aquest any fa 25 anys i mitjançant el qual molts alforgencs i alforgenques han manifestat la seva estima pel nostre poble amb la seva participació en l’Ateneu. A tots ells moltes felicitats per la seva dedicació i per l’aportació que han fet al poble.

Un exemple és l’Ateneu Cultural Josep Taverna, que aquest any fa 25 anys… i un dels socis fundadors va ser precisament en Miquel Salvadó Jassans, germà de Josep Salvadó Jassans.

festa-major-alforja
Com en Josep Salvadó Jassans, en Miquel també és un home que s’estima Alforja

Un dels socis fundadors de l’Ateneu va ser precisament en Miquel Salvadó Jassans, germà de Josep Salvadó Jassans. Va néixer a Alforja l’any 1937. És llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona; diplomat en Arqueologia Hispànica i membre de la societat onomàstica. La seva personalitat polifacètica i compromesa amb l’art i la cultura queda patent amb els seus llibres, els seus treballs de recerca onomàstica i la seva obra pictòrica amb més de 50 anys de trajectòria artística. Ha exposat en diverses ciutats de Catalunya, França i Alemanya.

Com en Josep Salvadó Jassans, en Miquel també és un home que s’estima Alforja i que ens inspira en el respecte i en la devoció pel nostre poble, pel poble que és avui i pel poble que volem que sigui en el futur. Miquel, moltes felicitats per la teva onomàstica, a tu i a tots els Miquels. I moltes gràcies per acceptar l’oferiment de fer aquest pregó.

Només em queda desitjar a tothom molt bona Festa Major!!!

Joan Josep García (Alcalde d’Alforja) Pregó de Festa Major d’Alforja 2016

 

NO COMMENTS

Leave a Reply