Pratdip Llegendari

Pratdip Llegendari

by -
0 3945
 

Durant el cap de setmana de Tots Sants, al novembre, parlem de Pratdip Llegendari ja que aquesta població reviu una de les seves èpoques més fosques i tenebroses, viu el retorn del Dip amb la celebració de Pratdip Llegendari. Es tracta d’una festa que vol homenatjar la figura del Dip i convertir els carrers del Prat en un autèntic reducte de la por i el misteri. Pratdip viatjarà, doncs, a l’època dels Dips, quan aquests animals vampírics tenien atemorida a tota la gent de la població, a través de diferents actes, tant per a grans com a petits, organitzats durant tot el cap de setmana.

Els dips, són uns gossos llop negres i endimoniats

Una de les llegendes fantàstiques més fascinants de Catalunya és la que expliquen els habitants de Pratdip. Es tracta de la llegenda dels dips. Els dips, són uns gossos llop negres i endimoniats que van escollir les muntanyes de la serra per habitar-les. De tant en tant, i només de nit, es deixaven veure, mostrant la seva silueta fosca en l’horitzó, fent brillar els seus ulls desafiants entre la foscor o atemorint als homes de nit al mateix poble; però el que més preocupava als pratdipencs era l’infortuni que suposava trobar-se els seus ramats atacats encara amb les marques dels ullals amb els quals el dip els havia xuclat la sang.

La relació entre els dips i el poble és inseparable, i els dips, construeixen encara la identitat de Pratdip. Joan Perucho a la seva obra Històries naturals, s’inspira en els dips per crear un personatge vampíric i mutant ambientat en l’època moderna; és així, com l’autor s’encarrega d’internacionalitzar la figura del dip, més concretament d’Onofre de Dip, el qual habitava al castell de Pratdip, a través d’un dels pocs personatges vampírics de l’imaginari català.

La representació de la tornada del Dip al Castell és un dels actes més significatius.

També hi ha amb un mercat artesanal al nucli on podrem trobar tot tipus de productes i serveis d’esoterisme. Hi ha tallers, jocs i atraccions per què els més petits estiguin entretinguts i participin de la festa. Actuacions de carrer amenitzen el passeig entre els carrers del nucli antic la zona gastronòmica. El menjar popular d’època un dels actes més vistosos, amb tothom caracteritzat i amb sorpreses inesperades.

llegenda

 

LA RUTA DEL DIPS

Diuen que els dips van desaparèixer en algun moment del segle XIX, però us assegurem que els dips continuen freqüentant l’entorn i el poble de Pratdip, és per això que et desafiem a buscar-los, t’atreveixes? Encara que poden amargar-se a qualsevol racó els trobaràs als llocs més representatius del poble, descarrega’t el fulletó o bé vine a recollir-lo a l’Oficina de Turisme de Pratdip i aventura’t. A banda de trobar els dips coneixeràs d’una forma amena i divertida els encants patrimonials de Pratdip. Descarrega’t el fulletó.

+ info: Pratdip Llegendari

 

 Fotos: Rogelio Portal

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

NO COMMENTS

Leave a Reply