Pastoreig Racional Voisin i permacultura en una petita finca d’Alforja

Pastoreig Racional Voisin i permacultura en una petita finca d’Alforja

by -
0 1426
Pastoreig Racional Voisin
 

Des de fa uns 4 anys ens vam establir la meva companya Daniela i jo a “Les Planes” d’Alforja amb el propòsit de dedicar-nos i viure de la terra descartant l’ús de químics i aplicant nous coneixements de permacultura. Una manera de fer que no és molt diferent de lo que ja es feia fa molts anys. La finca de no més de dues hectàrees la vam batejar amb el nombre de Sauló Paradís, a pesar de que feia vora de vint anys que estava abandonada i ja s’hi havia fet bosc. A més a més els senglars havien destrossat tots els murs i havien llaurat tota la terra. No hi havia ni aigua, ni llum, ni vivenda, ni accés. Des de l’inici teníem clara una cosa: no llauraríem ni utilitzaríem glifosat per a gestionar la terra. El somni era gran, i tot estava per fer…

Pastoreig-Racional-Saulo-Paradis-03
Des de fa uns 4 anys ens vam establir la meva companya Daniela i jo a “Les Planes” d’Alforja…permacultura.

Així doncs, vam iniciar un llarg i dur camí d’aprenentatge. Primer segàvem l’herba amb desbrossadora, ja que no tenim tractor (ni en volem) i el terreny era impracticable per a un vehicle. A poc a poc vam començar a introduir gallines, oques i ànecs a la finca, amb l’esperança que la netejarien i adobarien el terreny, però aviat vam començar a topar amb certs entrebancs: la fagina, la guineu, gossos escapistes, àligues, falcons, etc.

… vam començar a introduir gallines, oques i ànecs a la finca, amb l’esperança que la netejarien i adobarien el terreny.

També vam observar com tots anaven a tot arreu menys on nosaltres volíem que estiguessin. I això causava problemes, com per exemple treien tota la biomassa i la palla que posàvem sota els fruiters per a evitar l’evaporació de la humitat del terra i que creixi l’herba al voltant del tronc. També entraven a l’hort (òbviament) i fins i tot ens les trobàvem a dins de casa alguna vegada.

Entre tot això, va aparèixer el professor Pinheiro aquí a la zona. Un dels més reconeguts experts en maneig racional i sostenible de bestiar gran, sobretot en extensiu. Amb ell vam aprendre com s’havien de gestionar els animals, i que fent-ho seguint el sistema PRV (Pastoreig Racional Voisin), que ell ensenyava, aquests deixaven de fer un impacte negatiu a la terra per a donar lloc a una regeneració rapidíssima dels sòls.

Entre tot això, va aparèixer el professor Pinheiro aquí a la zona. Un dels més reconeguts experts en maneig racional i sostenible de bestiar gran …

 

Pel qui no ho conegui explicarem que hi ha tres lleis bàsiques del Pastoreig Racional Voisin (PRV). La primera és el temps d’estacionament, el qual no pot superar els 3 dies. Això vol dir que els animals no poden passar més de 3 dies seguits pel mateix tros de terreny. La segona és la càrrega. S’ha d’equilibrar la proporció; terreny-animals de manera que els segons consumeixin tot el menjar disponible en un temps curt, no superior als 3 dies, que és quan s’haurien de treure els animals de la parcel·la. Per últim, tenim el temps de repòs, que consisteix a no retornar els animals a la parcel·la fins que la pastura s’ha regenerat per complet.

Pastoreig-Racional-Saulo-Paradis-01
La finca de no més de dues hectàrees la vam batejar amb el nombre de Sauló Paradís.

Ràpidament vam veure canvis espectaculars, en només un any i tres passades d’animals pel mateix terreny, l’herba va començar a canviar i a evolucionar cap a una pastura més nutritiva, amb menys punxes i menys estelloses. Que són plantes pioneres de primer estadi que surten per a complir una importantíssima funció de regeneració del sòl, vital i essencial per a la progressió de la biocenosis. Sense pensar-nos-ho dues vegades vam decidir incloure dues ovelles al projecte: Paff i Woodchip.

A Paff i Woodchip se li sumaren Glifo i Maya una parella amb els que ja havien experimentat sense massa èxit uns amics.

El primer problema era que a les ovelles els encanta menjar oliveres. No podíem posar tanques fixes perquè això impossibilita el col·locar borrasses en temps de collita, per tant havíem de buscar una altra solució. El pastor elèctric tampoc era efectiu: les ovelles saltaven per sobre. Així doncs, vam pensar que podríem fer una gàbia mòbil de 4X2 metres amb 4 rodes, per anar-la movent pel camp. Després de diverses modificacions i accidents, vam trobar un model efectiu que permetia tenir-hi unes quantes ovelles dins. A les dues primeres se li sumaren Glifo i Sata una parella amb els que ja havien experimentat sense massa èxit uns amics.

Pastoreig-Racional-Saulo-Paradis-07
Després de diverses modificacions i accidents, vam trobar un model efectiu que permetia tenir-hi unes quantes ovelles dins.

Amb tres femelles i un mascle al tancat es genera una voracitat de ramat suficient com perquè arrasin amb qualsevol cosa que tingui verd, i el que no es volen menjar, ho trepitgen i ho fan puré. A part, deixen una capeta fina de fem ple de microbiologia que va directa a terra i genera vida, cosa que no passa quan traiem els fems de la quadra i han fet un procés anaeròbic que a més té un excés de nitrogen.

Amb tres femelles i un mascle al tancat es genera una voracitat de ramat suficient com perquè arrasin amb qualsevol cosa que tingui verd…

Tot això sumat a que opcionalment s’hi pot fer una capa de carbó actiu (biochar) converteixen una terra morta i estèril en un terreny ideal per al cultiu de qualsevol vegetal. Actualment les tenim en un bancal que vàrem fer nou amb l’excavadora. Mantenint-les durant 5 dies a cada parcel·la, fent un impacte molt fort amb un bon llit de carbó, on hi plantarem cereal aquest final d’any. Aquest és un dels tants projectes que a poc a poc anem posant en pràctica. Estem molt contents amb l’aprenentatge i amb el nivell d’autosuficiència aconseguit fins ara. El mateix sistema es pot reproduir amb qualsevol animal, gallines, galls d’indi, ànecs, oques, cavalls o un ruc.

Pastoreig-Racional-Saulo-Paradis-00
Des de l’inici teníem clara una cosa: no llauraríem ni utilitzaríem glifosat per a gestionar la terra. El somni era gran, i tot estava per fer…

Tots aquests coneixements ens interessa compartir-los i posar-los a l’abast de tots. Periòdicament aquí en la nostra pròpia finca Sauló Paradís fem cursos i tallers de permacultura, per ajudar a tothom qui ho desitgi a recuperar la seva sobirania alimentària i econòmica, dos grans passos cap a la llibertat individual, i a gran escala, cap a la llibertat de tota una comunitat. També brindem consultes i assessorament a persones i institucions. I oferim oferim places per a voluntaris que inclouen menjar i allotjament en mòbil-home, per un període de 2 a 4 setmanes. A canvi es farà una formació intensiva en Permacultura, maneig d’animals i conreu de tot tipus d’aliments. Només agafem persones realment compromeses amb la permacultura i que vulguin ser autosuficients, i estiguin disposats a treballar fort tot el dia. Per als interessats la Daniela ofereix: Massatge relaxant energètic – Reiki i Electopuntura bioernergètica. Per més informació pots dirigir-te a les nostres pàgines.
Facebook: Sauló Paradís permacultura
Facebook de Daniela: Educación para la salud

 

Pol Roig ( poldel88@gmail.com )

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.