Nou Gegant per Alforja

Nou Gegant per Alforja

by -
0 890
 

Ja hi ha tres possibles candidats a nou gegant d’Alforja. El pròxim dia 23 de març, a partir de les 16,30 h fins a les 20 h de la tarda estaran disponible, a la Casa de Cultura d’Alforja, les urnes per a poder votar per un d’ells. Aquest dia també es podrà  gaudir d’un vermut amb el ritme dels músics d’Alforja i el ball dels gegants. Caldrà portar el DNI per acreditar que vius a Alforja i ser major de 12 anys. També es podrà votar a través de la web www.gegantsalforja.cat/ durant tot el dia, per fer-ho haureu d’estar atents a les nostres xarxes socials per veure l’enllaç d’accés al formulari. A continuació us deixem la descripció dels tres personatges il·lustres. Un d’ells acompanya molt  aviat als actuals gegants Almira i Saurina.

JOSEP FUSTÉ

Josep Fusté i Grifoll va néixer a Alforja el 4 d’octubre del 1923, el 15 de gener del 1978 va desaparèixer i es va trobar el 10 de maig del mateix any al “Pla de la Devesa” d’Arbolí. Durant els anys de la República va tenir un bon mestre tot i anar pocs anys a l’escola. Als anys 40 va començar a centrar-se en Déu, a la natura i als homes. Gran excursionista, sentia passió per la natura i l’ecologia, un gran pioner de l’excursionisme al poble. També cercava minerals, ceràmiques, fòssils… per això se’l considera un investigador. Va ser mestre de català fent un curset i va donar classes a alumnes de les generacions de la postguerra durant els anys 50. Sempre amb grups reduïts, acceptava a tothom i els comprenia els problemes i els ajudava.

Josep-fuster-escopeta-1

Va escriure tot tipus de poemes i va rebre un accèssit el 1962 a Salou per uns goigs a la Mare de Déu de Puigcerver, és per això que es fa un concurs literari de Sant Jordi. Va ser el primer secretari de la cooperativa d’Alforja i va ser un dels pioners a escombrar avellanes, de que tothom es vam riure però ara és com ho practiquen. No estava en cap partit polític, però totes les seves activitats polítiques eren per aconseguir una consciència cívica, humanística i ecològica entre els seus alumnes.
Defensor de la llibertat, nacionalista i d’esquerres, progressista i defensor del poble.

RAMON DE GANAGOT

Ramon de Ganagot era un noble del comtat de Barcelona vinculat a l’entorn real. En temps de sant Oleguer va col·laborar en la repoblació del Camp de Tarragona participant activament en la reconquesta de Siurana. Per aquesta ajuda va rebre en donació el 1158 el lloc d’Alforja en perpetuïtat sempre que ell i els seus descendents guardessin jurament de fidelitat a Ramon Berenguer IV. Ramon de Ganagot tenia el deure de repoblar i fortificar la vall d’Alforja, cosa que va fer amb rapidesa, i va atorgar establiments de finques als camperols que s’hi van voler assentar.

 

ramon de ganagot

Més endavant també se li van concedir la vall del riu Cortiella, el poblat de Cortiella i les mines de plata. L’any 1170 va assignar una carta de població als habitants que ja residien a Alforja i als que hi anaren a viure en un futur. Va mantenir un constant litigi amb l’arquebisbe de Tarragona qui també es disputava la possessió d’Alforja. Ramon de Ganagot es va casar amb Saurina i va tenir tres filles, Romia, Dolça i Gaia. Va morir el 1198 repartint la baronia entre el seu germà i la seva filla Romia. El senyoriu d’Alforja va deixar de pertànyer a la família Ganagot en 1242 després de la mort del seu nét Pere dels Arcs. A Alforja se’l recorda amb una placa al Castell i el nom d’un estret carrer. En l’himne d’Alforja se’l menciona fins en quatre ocasions pel seu valor simbòlic identitari i el que representa per Alforja.

EL PASTOR BALETA

En una bauma en el Cingle Roig hi trobem un bust on es troba representat el pastor Baleta, on es refugiava amb el seu ramat de la meteorologia. Feia prediccions de pluja que les deixava escrites en una pedra en un camí. Les seves últimes prediccions va ser d’una gran nevada al mes de febrer i la seva mort. Va encertar les dues. El primer bust va ser col•locat els anys 60 com a homenatge al cèlebre pastor. I l’any 2012 van restaurar el peu i van posar una còpia de l’escultura per preservar l’original del pas del temps. La cova s’inclou dins d’un recorregut pel Cicle Roig, formació rocosa tan característica del nostre poble.

cova-del-baleta-07

La idea que tenim des de la colla Gegantera i Grallera d’Alforja, és que el pastor Baleta porti una cassola de Pataco en una mà, perquè creiem que ens identifica com a poble ja que des de fa molts anys se celebra un sopar a finals del mes d’Agost. El PATACO D’ALFORJA és una recepta típica d’Alforja i del Baix Camp, una cassola de tros enmig d’un jornal ha passat a ser una tradició al nostre poble. Guisat amb carabassó, ceba, “trumfos”, pebrot, pebre negre i tonyina salada anomenada “Ganyims”.

Colla Gegantera i Grallera d’Alforja

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

SIMILAR ARTICLES

0 886

2 5159