Celler Mas del Botó, un vi d’Alforja

Celler Mas del Botó, un vi d’Alforja

by -
4 5229
 

L’Explotació vitivinícola Mas del Botó es situa a 600 m d’altitud on les vinyes s’esglaonen fins als 700 m a part solana de la Vall del Cortiella. Petits bancals fets amb marges de pedra seca vencen els desnivells. Dos tipus de terra trobem a la mateixa finca, esquits (anomenada a la zona amb nom de llicorella) i granítica (sauló) que dóna al vi elaborat força personalitat.

La radiació solar mitjana anual és 14.550 KJ/ m2 mitjanes de 13, 2 oC i precipitacions anuals de 600 mm permeten l’obtenció de raïm de vinificació d’excel·lent qualitat. Els vents predominants són de NO (seré) i en ple estiu amb força calor i sequedat, la garbinada aporta humitat. Aquests fets i la diferència tèrmica gran entre el dia i la nit prop de les dates de verema permeten una collita amb un grau òptim de maduració.

Estan conreades 4,5 ha de vinya en bancals de pedra seca d’edat mitjana de 25 anys, amb les següents varietats: Garnatxa negra, Samsó i Cabernet sauvignon

mas-del-boto-08
Josep M. Llauradó i Reverchon, enòleg, doctor en bioquímica, professor a la facultat d’enologia de la Universitat Rovira i Virgili.

Estan conreades 4,5 ha de vinya en bancals de pedra seca d’edat mitjana de 25 anys, amb les següents varietats: Garnatxa negra, Samsó i Cabernet sauvignon conduïdes en got les dues primeres i emparrada la darrera. 1 ha de vinya en coster de més de 60 anys de les varietats Garnatxa, Samsó i Picapoll negre. Les noves instal·lacions foren acabades l’any 2007, i integren l’antic mas, formant un baluard.

El mas original conserva els “cups” de maons, lloc on antigament fermentava la verema trepitjada. S’aprofita el desnivell del terreny ubicat el celler per realitzar el procés d’elaboració del vi. Els seus Propietaris són: Tomàs Llauradó i Reverchon, viticultor a títol principal. i Josep M. Llauradó i Reverchon, enòleg, doctor en bioquímica, professor a la facultat d’enologia de la Universitat Rovira i Virgili.

Els seus principals vins són: Mas del Botó i Ganagot, tots dos sota la denominació d’origen Tarragona. Mas del Botó es un vi negre madurat sobre lies. Anyada: 2010. Varietats: 47 % Garnatxa negra, 33 % Cabernet Sauvignon i 20 % Samsó. Caixa: 6 ampolles de 0,75 l. Grau: 14,5. D.O.: Tarragona.

Nota tast: Color cirera picota, cobert. Nas de gran intensitat a fruites de bosc tipus nabius per acabar exhibint també notes fresques de regalèssia i anisades de fonoll. En boca és fresc que compensa la graduació i la dolçor donada per grau, amb greix, mineral i amb final llarg i persistent.

 

El Ganagot es un vi negre amb criança en barriques roure francès durant 1 any i 6 mesos mínim en ampolla.

mas-del-boto-05
Les noves instal·lacions foren acabades l’any 2007, i integren l’antic mas, formant un baluard.

El Ganagot es un vi negre amb criança en barriques roure francès (Gra fi Allier) durant 1 any i 6 mesos mínim en ampolla. Anyada: 2005 Varietats: 85% Garnatxa negra, 10% Samsó i 5% Cabernet Sauvignon. Caixa: 6 ampolles de 0,75 l. Grau: 14,5. D.O.: Tarragona.

Nota Tast Ganagot: Color cirera picota, cobert amb rivet lleugerament morat; nas de gran intensitat amb elegants notes de fusta fina, que es barregen amb cacao, i fruita madura (cireres amb licor) per acabar exhibint notes fresques de regalèssia, fonoll i camomilla. En boca és elegant, voluminós, dens, lleugerament tànnic, mineral; final llarg i persistent.

Alforja Stark

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

4 COMMENTS

  1. […] La idea no és desgavellada si es té en compte que la Capella cristiana de Cortiella abans de ser emplaçada a finals de segle XIX en el mas d’en Mestre va estar situada en un lloc no gaire lluny de l’ermita de Puigcerver. Un lloc que ara s’anomena Mas de l’Assens i fins a no fa molt va ser emprat com a corral d’animals. El mas es pot contemplar quan es descendeix a la vall de Cortiella des del coll del mateix nom, molt a prop del mas del Botó. […]

Leave a Reply