L’enterrament neolític del Mas d’Anguera

L’enterrament neolític del Mas d’Anguera

by -
0 3617
 

Les recents investigacions de Josep Pàmies i Miguel Giribet en el Jaciment arqueològic MAS D’ANGUERA a la veïna població de l’Aleixar, ens revelan que ens trobem davant de l’estructura funerària megalítica més meridional de Catalunya. El jaciment com a tal sembla que va ser investigat en el segle passat per Salvador Vilaseca  encara que amb el pas del temps tot va quedar en l’oblit, quedant el lloc ocult pel creixement de la vegetació, cosa que va dificultar el seu redescobriment.

enterramiento-megalitico-008
Les investigacions que estant portant a terme des de fa alguns anys el Miquel i el Josep en l’entorn de l’Aleixar les pots trobar en la seva pàgina conjunta: http://historiesaleixar.blogspot.com.es/

Va ser el mateix Vilaseca qui tot i tenir certs dubtes va deixar entreveure “una disposició artificial de pedres en forma de semicercle al costat dels conjunts de blocs granítics”. Una hipòtesis que, a més a més de confirmada pel Josep i Miquel, es reforça amb la trobada d’alguns fragments de ceràmica en l’interior del que ells consideren un sepulcre megalític en forma de V invertida. A més a més el descobriment en les proximitats del conjunt megalític principal de fins a 3 túmuls lítics indiquen la possibilitat, segons els autors, que més que un enterrament estem en presència d’una necròpolis prehistòrica.

3 túmuls lítics indiquen la possibilitat que més que un enterrament estem en presència d’una necròpolis prehistòrica.

enterramiento-megalitico-007
A uns 300 metres del lloc, hi ha una ermita del segle XIX sense cap advocació coneguda

A uns 300 metres del lloc, que en l’actualitat pertany a les propietats del mas d’Anguera, hi ha una ermita del segle XIX sense cap advocació coneguda. La presència d’un lloc de culte cristià és significativa, ja que sabem que en 90% dels casos s’erigia amb el propòsit d’assimilar cultes precristians o simplement junt a llocs considerats sagrats com pot ser el cas. En direcció oposada hi ha a la mateixa distància hi ha un turó conegut com “la Roca del Moro” una denominació utilitzada en època medieval per a senyalar quasevol llocs amb manifestacions religiós-culturals alienes al cristianisme.

El redescobriment d’aquest jaciment, de la que ja en tenen constància i han visitat investigadors especialitzats, podria ser de relativa importància per l’Aleixar si les autoritats municipals prenguessin cartes en l’assumpte i es portessin a terme les labors necessàries per posar-la en valor. Per la importància d’aquesta troballa citem a continuació el traball dels propis autors Josep Pàmies i Miguel Giribet

Rogelio Portal Tejo

Característiques de l’enterrament neolític del Mas d’Anguera a l’Aleixar

enterrament-aleixar
Per davant de les dues pedres s’obre un muret formant una el·lipse
 

– El nucli de l’enterrament està format per dues grans roques recolzades l’una sobre l’altra formant una “V” invertida. Les dimensions de les roques són aproximadament d’1, 5 m.

– A l’interior de les dues roques apareix una petita pedra triangular que calça el conjunt de manera que li dóna estabilitat.

– Per davant de les dues pedres en “V” invertida s’obre un muret de pedres disposat de tal manera que el conjunt de l’enterrament forma una el·lipse. Cal dir que l’el·lipse és una figura geomètrica que s’empra des de la Prehistòria però que no es troba amb facilitat a la Naturalesa. Aquesta tomba, doncs, segueix un criteri conceptual, obeïnt a un sistema de creences determinat. Cal recordar que l’òrbita dels astres en el cel és el·líptica.

– Les dimensions dels diàmetres de l’el·lipse són de 2 i 4 metres, aproximadament.

– Per afavorir la forma el·líptica del conjunt, s’han arrodonit les vores de les dues roques centrals.

fragmento-ceramica
… el petit tros de ceràmica

– Per darrere de les dues pedres en “V” invertida en trobem altres dues més petites. La seva funció ens és desconeguda: altar d’ofrenes, accés a la part superior de la tomba …

– Al costat dels ossos del cadàver o cadàvers es col·locaven peces de ceràmica i objectes personals de pedra i / o os. No queda res d’això; tan sols hem trobat un petit tros de ceràmica, que els experts de la URV han datat al Neolític o començaments de l’Edat del Bronze.

Les construccions megalítiques del Neolític

Les construccions megalítiques són pròpies del Neolític i l’Edat del Bronze, un període on les comunitats humanes es fan sedentàries i l’home abandona l’economia basada en la caça d’animals salvatges i la recol·lecció de plantes silvestres. Es va abandonant a poc a poc l’hàbitat en coves i sorgeixen els primers poblats estables en zones amb accés a l’aigua on l’agricultura i la ramaderia es desenvolupa amb més facilitat. Aquest fenomen es consolida a Catalunya entre el 4.300 i el 3.100 a.n.e. (durant aproximadament mil anys).

Les construccions funeràries megalítiques conegudes com a dòlmens estan formades per grans pedres amb una coberta generalment adintelada. N’existeixen fonamentalment tres tipus: dòlmens amb càmeres simples (rectangulars o poligonals), dòlmens amb càmara i corredor curt i dòlmens amb càmara i corredor llarg. En el megalitisme aquest tipus d’enterraments estaven coberts per túmuls de terra i / o pedres. Aquestes tombes són pròpies dels membres de l’aristocràcia tribal, indicant un element de diferenciació social.

 

megalitos-Iberia
A Catalunya es concentren únicament en la franja nord, trobant-se al sud de Llobregat escasses i difuses mostres de megalitisme.

Aquest descobriment es dels pocs, si no l’únic, per aquesta zona.

Les construccions megalítiques (dòlmens, menhirs i formes similars) són comuns en diversos punts de la península Ibèrica formant un arc compost per la franja nord, l’oest i la sud, malgrat això no se’n coneix la seva existència a la Meseta central i a gran part de la costa Est. A Catalunya es concentren únicament en la franja nord, trobant-se al sud de Llobregat escasses i difuses mostres de megalitisme, d’aquí la importància d’aquest descobriment considerat dels pocs, si no l’únic, per aquesta zona.

Josep Pàmies i Miguel Giribets
Per a més informació consultar la web dels autors

 

NO COMMENTS

Leave a Reply