L’acció plàstica pel la fira del Pataco d’Alforja 2015

L’acció plàstica pel la fira del Pataco d’Alforja 2015

by -
0 3615
 

Aquest any per segona vegada es va celebrar al nostre poble la Fira del Pataco l’últim cap de setmana d’agost. Una Fira gastronòmica que va tenir molt bona acollida al primer any i que va superar les expectatives aquesta edició.

Els artistes que l’any passat vàrem fer la catifa d’encenalls de colors de 4×4 metres a la pista de tennis del Parc, l’experiència havia estat molt enriquidora i volíem repetir-la però sobretot aquesta vegada esperàvem compartir-ho amb la gent, fer-la participar, també ens havíem proposat que no fos una obra tan efímera com l’any passat. (més informació)

Calia fer una acció plàstica vistosa i engrescadora, fer un mural, ens semblava una cosa fàcil de fer entre tots, la Creueta era un lloc on passaria molta gent, era un lloc ideal, on a més a més una paret blanca ens estava esperant.

Es va a treballar amb stencil (plantilla) com fa el Bansky, però a l’alforgenca.

Però dibuixar el logo i que tothom hagués de pintar a l’interior ens semblava poc atractiu, volíem una acció plàstica atractiva per tal que les persones s’animessin a participar i se sentissin totalment lliures, creiem que era millor deixar pintar en un gran espai, on aquesta aparent llibertat estès si més no controlada, per un factor sorpresa. El Sergi Domènech, un nou membre del nostre grup, va suggerir la idea de treballar amb stencil (plantilla) com fa el Bansky, però a l’alforgenca, nosaltres no tindríem esprais, però si brotxes i pinzells de totes les mides i uns pots de pintura, dels colors identificatius de la campanya del Pataco d’aquest any, taronja, lila, rosa, blanc i blau fosc. Caldria pintar una superfície de 2×2 metres.

L’encarregat de fer la plantilla va ser el Valeri, havia de ser sobre un paper blanc.

 

L’encarregat de fer la plantilla va ser el Valeri Salvadó, havia de ser el logo a escala, sobre un paper blanc, blanc igual que la paret per no ser visible (idea de la Morgana Ávila). La sorpresa seria en el moment de destapar el mur, ja que quedaria només pintada la zona on havíem retallat prèviament el logo, llavors es veuria aquest però hauria estat pintat per la gent sense que aquesta en fos conscient.

Diumenge, al matí de la Fira, lo primer que vam fer va ser retallar el logo, i prepara-lo per enganxar a la paret, aquí la Roser Marquès i la Mireia Salvadó van tenir un paper determinat en l’ordre dels esdeveniments, l’Estela Salvadó i jo enganxarem la cinta adhesiva a doble cara abans de començar a retallar…Vam suar una mica, i encara no feia calor, però era una part molt delicada de la nostra obra, que gràcies a una bona planificació ho vam aconseguir sense problemes. Protegir la zona a prova d’esquitxos, ja era lo últim que quedava. En aquell moment la càmera del Rogelio Portal ja havia començat a disparar, doncs com ja és tradició enregistrarem tot l’esdeveniment amb un Time-Lapse, aquesta vegada es feren més de 1200 fotos de 1900px, cada una amb un interval de 9 segons, amb una Nikon 200.

Si mireu la pel·lícula veureu que hi ha un salt en el procés, doncs hi va haver un moment que es va acabar la targeta i no ens en vam adonar fins al cap d’una estona, però la progressió es veu bé. En el Time-Lapse queda clarament reflectida la participació de la gent que passava, inclòs l’alcalde del poble i la vicepresidenta de Catalunya els qui també van deixar la seva empremta.

Com ja és tradició enregistrarem tot l’esdeveniment amb un Time-Lapse, aquesta vegada amb més de 1200 fotos

El Time-Lapse, dura aproximadament 4 minuts i està amenitzat amb la cançó africana Dumbula (cançó de l’estiu 2015 a Alforja), interpretada per la coral Floc en el concert de primavera 2015, sota la direcció del Roger Hortoneda i Elena Taverna…els aplaudiments també ens els hem apropiat .

A les 15:00 h, just abans del dinar quan van passar la cercavila dels tabalers vam treure el paper del mur, en ell només havien quedat pintats els forats del paper, el positiu del dibuix de logo, i la veritat és que el resultat ens va sorprendre agradablement a tots, ara, quan la gent circula pel davant del logo, molts pensen que alguna mica de pintura la van posar ells, i l’obra continua allà a la creueta donant la benvinguda a tothom que entra a Alforja i recordant-nos un bon moment de la Fira del Pataco que esperem es repeteixi l’any vinent d’una manera diferent.

Aquesta acció plàstica ha estat possible gràcies als artistes pel Pataco: Roser Marquès, Mireia Salvadó, Estela Salvadó, Sergi Domènech, Morgana Àvila, Valeri Salvadó, Rogelio Portal, i Thais Salvat, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alforja.

Thais Salvat

 

 
Thais Salvat
Llicenciada en Belles Arts, actualment treballa de professora de Dibuix de secundària, cocreadora del projecte l'artista va a l'escola.

NO COMMENTS

Leave a Reply