La Fira medieval de la Selva del Camp

La Fira medieval de la Selva del Camp

by -
0 4292
 

La Fira medieval de la Selva del Camp 2015 es va inaugurar dissabte 24 d’octubre, de la mà de les autoritats, encapçalades per l’alcalde de la vila, Jordi Vinyals, i el regidor de la Fira, Josep Masdeu. Enguany, la personalitat convidada encarregada de donar el tret de sortida va ser el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Martí Carnicer. Tots tres destacaren el llegat històric d’una Fira que ha crescut amb els anys, no només en la seva tradició de mercat medieval, sinó també amb propostes paral·leles nascudes del poble i que permeten posar en valor el teixit associatiu selvatà.

La inauguració de la Fira va estar marcada per un acte assenyalat: la descoberta de l’escultura commemorativa dels 850 anys de la carta de població, obra de l’artista local, Florenci Andreazini. El monòlit consta d’una base de pedra basta i punxonada; una peça superior, també de pedra, en què s’hi poden llegir diverses inscripcions d’acord amb els punts cardinals; tot plegat, culminat per una gran estructura vertical de ferro en què hi apareixen els anys de la carta de població (1.165 i 2.015) disposats de manera combinada. L’obra escultòrica ha quedat situada a la cruïlla entre el raval de Sant Pere i el carrer Major, on fa pocs temps es va retirar la darrera creu franquista de la Selva.

Els selvatans van ser cridats a escollir la nova bandera del poble.

Durant tot el cap de setmana, els selvatans (empadronats al poble i majors de 16 anys) van ser cridats a escollir la nova bandera del poble a través d’un procés participatiu. Encara el 2015, la Selva no tenia definit el seu estendard i únicament utilitzava com a referència simbòlica i institucional l’escut del poble: l’heràldica s’identifica amb l’arbre i els moixons que fan referència al món vegetal i animal de la selva i la T de Tau, o creu de santa Tecla, que testimonia el domini de la Mitra de Tarragona arran de la carta de població atorgada a la Selva per l’arquebisbe Hug de Cervelló, l’any 1165.

Tres propostes diferents

El primer tinent d’alcalde de la Selva del Camp, Josep Masdeu, va recordar que s’havien “elaborat tres propostes diferents buscant entre les referències històriques de la Selva i de com podia tenir orígens la bandera del poble”. Entre les opcions donades, ho limitaren a tres per no fer-ho molt extens i perquè la gent pogués escollir la bandera amb la què se sentis més reconeguda. El procés administratiu perquè la Selva es dotés d’una bandera es va iniciar el 2013, tot i que fins ara no se n’ha desencallat el procés. La bandera que finalment compti amb un suport popular més gran serà ratificada en el ple de desembre.

Durant la jornada de dissabte també quedà inaugurada l’exposició que commemorarà durant un mes els 30 anys de la Colla de Diables de la Selva del Camp, instal·lada al Castell del Paborde. Des de l’any 2000 la “Colla de Diables” introduïren en els correfocs una bèstia de foc, el Diabló, una rèplica gegantesca del minúscul insecte que ataca las avellanes en gra. El col·lectiu d’El Taller Coworking també tingué un protagonisme especial i, com a novetat d’aquesta edició, s’oferiren xerrades i sessions de networking.

 

Del dissabte també destacà la conferència ‘Catalunya, origen dels escumosos’, a càrrec de l’enòleg i propietari de Cellers AT Roca, Agustí Torelló. La xerrada s’acompanyà amb un tast de vins.

Durant los dos dies es visqué un bon ambient de fira amb les diverses parades: productes agroalimentaris, artesania, etc. A més a més de les entitats locals a les quals també se’l hi reservà un lloc especial en la fira, l’assistència de públic va ser massiva especialment a la tarda.

Alforja Stark
 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

NO COMMENTS

Leave a Reply