Festa de la Truita amb suc d’Ulldemolins

Festa de la Truita amb suc d’Ulldemolins

by -
0 4932
 

La Festa de la Truita amb suc, un esdeveniment de reunió del veïnatge d’Ulldemolins al voltant d’un plat de cuina casolana: La Truita d’Espinacs amb Suc, un dels plats emblemàtics del Priorat. La Truita amb suc era un plat típic de Quaresma, quan la carn desapareixia temporalment dels àpats dels creients i el peix i els llegums cobraven protagonisme. Algunes mestresses posen molles de bacallà remullat dins la truita i barrejades amb els fesols, o es col·loquen talls de bacallà fregit dins del suc i ho couen tot plegat en un bull curtet.

El dia es comença amb un  esmorzar amb botifarra, arengada i pa torrat, oli i vi de la terra. Durant tot el dia s’hi munten parades d’aliments o productes artesanals. A mig matí es fa una demostració de com s’elabora la truita i se celebra un concurs en el que es premia la més saborosa i la més ben guarnida. Actualmet es celebra un esmorzar degustació de truita amb suc per valor de 8€.

truita-amb-suc

Història de la festa

La Festa de la Truita amb Suc que, des de l’inici, se celebra cada segon diumenge de març, va néixer l’any 1982 per la iniciativa d’un grup de persones de la població prioratina d’Ulldemolins, que va decidir treure aquest menjar de l’àmbit domèstic per posar-lo al carrer com a centre d’una celebració festiva que parteix de l’organització d’un concurs en què hi participen no poques persones de la població. En una d’aquestes fotos fins i tot veiem a l’alcadesa amb la seva truita.

Fotos: Rogelio Portal

Visites guiades a Ulldemolins

 

Ulldemolins organitza una sèrie de visites guiades, sense reserva prèvia, tots els diumenges i festius. La primera visita és a la Cooperativa Agrícola, per observar el procés d’extracció de l’oli i les seves varietats. Aquesta activitat comença a les 11 h i acaba a les 12 h, amb un preu de 4 €. La segona és la visita guiada al santuari del Loreto, que compta amb un esgrafiat de façana principal i interior, amb pintures d’estil bizantí de Joan Echenique. Aquesta activitat, de mitja hora de durada, comença a les 12 h i és gratuïta.

La tercera visita guiada és a l’església de Sant Jaume, declarada Bé d’Interès Cultural. Es tracta d’un monument totalment acabat del Renaixement català del segle XVI, que compta amb un orgue restaurat en actiu. Aquesta activitat gratuïta també dura 30 minuts i comença a les 12.45 h. A banda d’aquestes visites guiades, a Ulldemolins també es poden visitar els antics rentadors restaurats, al carrer Jacint Verdaguer, el Museu de Ferrer de Cal Bessó i l’exposició de botànica i plantes medicinals de Montsant a Cal Borrull.

Més informació: Web de l’Oficina de Turisme del Priorat | 977 83 10 23

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

NO COMMENTS

Leave a Reply