Exposició arqueològica a Arbolí

Exposició arqueològica a Arbolí

by -
0 848
 

Diumenge passat 26 de gener va ser presentada al públic en una petita sala contigua a l’església d’Arbolí una exposició de peces arqueològiques del nostre entorn. Aquesta mostra arqueològica s’ha cedit per la Festa de Sant Pau d’Arbolí per l’arqueòleg alforgenc Miquel Salvadó Jassans, descendent de fa anys, del mas de l’Escolà. En representació de l’arqueòleg va assistir a l’acte la seva filla Mireia Salvadó Pellisa. L’exposició, organitzada per l’ajuntament d’Arbolí va estar acompanyada del següent text explicatiu signat pel mateix Miquel Jassans.

arqueologia-arboli-00

LES COVES DEL CINGLE BLANC D’ARBOLÍ O COVES DEL “RUFINO”

Fa uns quatre mil o quatre mil cinc-cents anys, que grups vinguts de les terres orientals de la mar Mediterrània, van arribar a les nostres costes a la recerca de minerals de coure, va ser aleshores que un escamot d’aquesta gent s’instal·là a les coves del cingle blanc d’Arbolí. La raó de ser, del poblament d’aquestes coves, va ser la mena de calcopirita dels Crosos, que va ser explotada ja en aquells temps llunyans, coneguda com l’edat del bronze.

Amb l’arribada dels grecs, poble comerciant, impregnaren de la seva cultura els nadius donant lloc a la cultura Iber i és quan trobem indicis a les coves. Quan arribaren el poble romà, s’establiren als indrets planers de les valls, aleshores, les coves varen ser abandonades i els habitants absorbits pels llatins.

arqueologia-arboli-01

En els darrers anys d’habitatge de les coves, van tenir contactes, probablement violents amb la població llatina, perquè en la cova CH hem trobat individus amb senyals de violència, després van venir els intercanvis i trobem ceràmica campaniana, a la cova C del cingle Blanc d’Arbolí, i que coincideix amb la mateixa ceràmica que es troba a la vila romana de les Barqueres una partida d’Alforja. És el procés que durant milers d’anys es va repetint, els pobles i els masos de la muntanya, forneixen les ciutats del camp.

Les coves del cingle blanc d’Arbolí estan situades sota la punta del Perdiu i a l’oest del grau de l’Embut o grau d’Arbolí. Van ser excavades pel Dr. Salvador Vilaseca pels anys 30 del segle passat. El Dr. Julivert Casagualda va descobrir pels anys 60 una nova cova, que comunicava amb la del “Rufino”, aleshores Vilaseca, l’excavà ajudat per mi mateix. Després passats 20 anys, amb la col·laboració de Manel Pellissa continuàrem l’excavació.

 

arqueologia-arboli-03

El material el tinc dipositat en un petit museu, el qual l’han vingut a estudiar professors de les Universitats de Tarragona, i la de Lleida com també alumnes d’ambdues Universitats. Aquest material està bàsicament constituït per ceràmiques, que les més antigues pertanyen a la cultura del vas campaniforme, de ceràmica del bronze mitjà, ceràmica de cordons del bronze final, una petita mostra d’utensilis de la cultura Iber i finalment, alguns indicis de ceràmica campaniana importada de la regió de la Campània d’Itàlia.

Miquel Salvadó Jassans

 
Miquel Salvadó Jassans
(Alforja, 1937), és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, diplomat en Arqueologia Hispànica i membre de la Societat d’Onomàstica. Artista pintor i professor d’art, ha exposat en diverses ciutats de Catalunya i és autor de diversos llibres.