L’ermita de St. Bartomeu i el congost de Fraguerau

L’ermita de St. Bartomeu i el congost de Fraguerau

by -
0 1754
 

El recorregut fins a l’ermita de St. Bartomeu a través del congost de Fraguerau és un dels més interessants dels que es poden dur a terme en tota la província de Tarragona. No li falten atractius: història, llegendes, paisatge, fauna, un riu (el Montsant) amb una passarel·la, etc. També és veritat que per això ja s’ha convertit en un dels més transitats i és comú trobar-ho tan concorregut com la Rambla Nova de Tarragona per exemple. Si et vols retirar tranquil·lament a meditar i gaudir d’una estona de vida contemplativa, com antany va fer el fra Guerau aquesta no és la teva  ruta.

El recorregut fins a l’ermita de St. Bartomeu a través del congost de Fraguerau i “la vall del silenci” és un dels més interessants de Tarragona

Lo de “la vall del silenci” ha a quedat molt enrera, però segueix sent l’itinerari adequat per a observar com en cap altre els efectes de l’erosió en el mitjà rocós. Un tret característic però dins del Parc Natural del Montsant  que fa que sembli un paratge de somnis.

Per fer aquesta ruta, lo recomanable és deixar el cotxe al pàrquing de l’ermita de St. Antoni d’Ulldemolins, és possible avançar una mica més amb el cotxe molt a prop del toll d’aigua conegut com les Cadolles Fondes. Però corres el risc de no trobar places. Des d’aquí no hi ha pèrdua si aneu seguint les marques blanques i vermelles que us anireu trobant al llarg del camí (GR 65-5) fins a arribar a l’ermita de St. Bartomeu, o podeu arribar fins a Margalef.

L’ermita de St. Bartomeu és una de las poques ermites romàniques que es conserven en la nostra província, està formada per una nau rectangular i un absis semicircular amb taulada de teules. Posseïx una entrada lateral damunt de la qual es pot veure l’escut d’Escaladei i el d’Ulldemolins. La campana com és molt habitual, està feta amb parts d’una bomba. L’edifici a més a més compte amb tres petites espitlleres per on penetra la llum i a través de les quals poc es pot observar. L’ermita com a tal no té esplanada, està envolta d’un frondós bosc en el qual destaca un xipre.

“En aquesta soledat Déu ens escolta”

L’ermita va estar habitada fins a 1851, posteriorment va ser abandonada fins a una restauració en el 1970 que la va deixar en el seu estat actual. Va ser construïda com una filial de la Cartoixa d’Escaladei per Fra Guerau Miquel qui es va establir en aquest paratge al segle XII amb el convenciment que: “En aquesta soledat Déu ens escolta”.

 

Alfons I i la reina Sança van tenir molt a veure amb l’edificació del temple

El fet que en un lloc tan remot hagi estat possible construir un temple d’aquestes característiques, té a veure amb la vida i la fama de santedat d’aquest curiós personatge. Segons s’explica la reina Sança, esposa d’Alfons I, es trobava en Casp a la vora de la mort, després d’un turmentat part. Davant aquesta situació el seu espòs reclamà la presència de l’esmentat frare, qui després de llargues hores de rés dins de la mateixa alcova de la reina, fa que recuperi la seva bona salut. El rei agraït volia recompensar al Guerau amb abundans béns però aquest, segons expliquen, només va acceptar la propietat d’aquest lloc, encara que potser s’ha suprimit en favor de l’austeritat del frare. És de suposar que l’esmentat rei va tenir molt a veure amb l’edificació del temple.

Dades d’interès:

  • La festa principal: 24 d’agost (encara que el dia anterior ja hi ha qui acampa pels voltants)
  • Punt de partida: ermita de St. Antoni, Ulldemolins
  • Dificultat: mitjana
  • Desnivell: 250 m
  • Longitud: 9 km
  • Temps: 3 h
  • Informació: Oficina d’Informació d’Ulldemolins. Tel: 977 561 640

Rogelio Portal

Nota: La ruta del Congost de Fraguerau del Montsant, ha estat gravada per Google en format Street View

 

 
Rogelio Portal
Llicenciat en Disseny Gràfic en 1996 en l'Institut Superior de Disseny de l'Havana (ISDI). Desenvolupa la seva labor per a multitud de clients, tant en l'àmbit de la fotografia com en el del disseny a través del seu estudi Assumptes de Disseny. Des del 2006 viu a Alforja.

NO COMMENTS

Leave a Reply