En defensa de la petita pagesia davant la crisi del COVID19

En defensa de la petita pagesia davant la crisi del COVID19

by -
0 555
 

Més d’un centenar d’organitzacions i col·lectius de tot Espanya acabem de registrar al Ministeri d’Agricultura, aquest 30 de març, una petició formal perquè es «dictin les instruccions pertinents a les comunitats autònomes i ajuntaments per buscar solucions per als mercats no sedentaris i de proximitat».

La demanda es fa davant el tancament generalitzat d’aquests mercats alimentaris per la interpretació excessivament restrictiva que molts governs locals i autonòmics estan fent de les prohibicions decretades per l’estat d’alarma davant la pandèmia de l’COVID-19.

Les organitzacions signants, entre les quals es troben diverses plataformes d’àmbit estatal, remeten als protocols de seguretat i higiene posats en marxa per algunes comunitats autònomes perquè els mercats de proximitat puguin seguir sent garants de seguretat alimentària durant aquesta crisi. Aquests canals de venda directa facil·liten l’accés a la ciutadania de béns de primera necessitat -la producció, circulació i proveïment estan protegides expressament per l’estat d’alarma- en condicions òptimes de seguretat i higiene que solen ser superiors a les de qualsevol supermercat. En concret, el manifest cita la regulació que va fer de la venda directa d’aliments el Govern de les Illes Balears; o dels desplaçaments a granges, horts i corrals d’auto-abastiment d’aliments que va fer la Conselleria de Medi Rural a Galícia.

…es demana un esforç de les diverses administracions perquè apostin per les produccions locals en la compra pública d’aliments …

També, de cara a mitigar el brutal impacte econòmic que està provocant aquesta crisi en la economia pagesa, es demana un esforç de les diverses administracions perquè apostin per les produccions locals en la compra pública d’aliments per proveir hospitals, centres de gent gran, menjadors socials, menjadors escolars o bancs d’aliments; o mesures fiscals com l’exempció del pagament d’autònoms a les petites granges.

Aquesta urgència, com tantes altres, ens trobareu unides a totes les organitzacions que treballem en favor d’una alimentació sana i sostenible, on la petita producció agroecològica agrària i ramadera està a l’avantguarda per respondre a situacions de crisi.

A continuació, compartim l’escrit íntegre presentat davant el Ministeri d’Agricultura (català) amb la totalitat dels arguments i peticions que s’han avançat per tal de reobrir els mercats no sedentaris d’aliments i de proximitat a tot Espanya.

 

Manifest a favor pagesia Ministeri Agricultura, Pesca i Alimentació

En la següent pàgina web trobareu un enllaç al formulari d’adhesió per a entitats:

https://www.soberaniaalimentaria.info/formulario-adhesion

Si preciseu qualsevol informació addicional o declaracions, podeu contactar amb:

Isabel Vilalba Seivane (Sindicato Labrego Galego) 608 905 444

Elisa Oteros (Ecologistas en Acción) 636 161 477

Marta Rivera (Cátedra de Agroecología y Sistemas Alimentarios de la Universidad de Vic) 606 275 552

Yolanda Sampedro (Fundación Entretantos) 627 237 801

Mirene Beguiristain Zubillaga (Universidad del País Vasco/ Euskal Herriko Unibertsitatea) 620 558 073

Cristina Llanos (Ganaderas en Red) 680 790 373

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.