Els actuals gegants d’Alforja

Els actuals gegants d’Alforja

by -
0 887
 

Després d’uns anys sense poder gaudir en les festes de la seva companyia vam tornar a tenir entre nosaltres unes magnífiques reproduccions dels antics gegants d’Alforja, gràcies al treball del taller del Sr. Josep Agustí Feliu de Montblanc (Conca de Barberà). Aquestes reproduccions noves dels gegants es va intentar que fossin el més aproximat possible als anteriors, inclòs els noms que són els mateixos. D’aquesta manera no es van fer per a substituir els antics sinó per donar-los-hi continuïtat i ser els autèntics successors dels nostres antics gegants. Això si, es van construir amb un material més lleuger, perquè no pesessin tant, i que es conservés millor amb el pas del temps.

Aquestes reproduccions noves dels gegants es va intentar que fossin el més aproximat possible als anteriors, inclòs els noms que són els mateixos.

Van néixer el 1994 i el 24 de juliol d’aquell mateix any van ser batejats. Els seus padrins van ser el Marc de Maspujols i la Vitxeta de Reus. Un grup de joves del poble es va decidir a treure els gegants a les trobades geganteres però els inicis van ser bastant difícils degut a la manca de persones que volguessin portar-los i més d’un cop es va pensar en deixar-ho córrer. Ara, passats uns anys, la colla ja ha solucionat aquest problema gràcies a noves incorporacions i formem una bona pinya. En el 2014 els gegants d’Alforja van a complir 20 anys i per celebrar-ho van pujar a l’ermita de Puigcerver repetint la gesta dels 10 anys.

gegants-alforja-51

ALMIRA ALMENONIZ

El nom del gegant ve de la llegenda que alguna vegada hem sentit explicar, la del salt de la reina mora de Siurana, Abdelàzia, que juntament amb el seu cavall es tirà cingle avall per no caure presonera en mans del cristians. Abdelàzia era la muller de l’últim valí de Siurana, Almira Almenoniz, i en honor seu el nostre gegant porta el seu nom.

almira
Almira, porta el nom de l’últim valí de Siurana

El setembre de 2001, durant la VIII trobada de gegants d’Alforja, l’Almira va estrenar un nou barret i una preciosa arracada que li donava un to més arabesc feta per un convilatà nostre, el Sr. Joan Baptista Martorell, al qual estem molt agraïts per la seva col·laboració.

SAURINA

El nom de la geganta ens evoca a l’època de la fundació cristiana d’Alforja. Abans, en el nostre terme, s’hi havien establert els romans i els àrabs, però després de la conquesta del nostre reducte sarraí a Catalunya, que fou Siurana, un dels cavallers que s’havia destacat en la conquesta, Ramon de Ganagot, fundà Alforja. La muller del fundador es deia Saurina, nom que porta la nostra geganta.

saurina
Saurina, porta el nom de la muller del fundador d’Alforja, Ramon de Ganagot
 

Doncs bé, ja tenim la parella formada, l’últim valí de Siurana i la dona del fundador d’Alforja, una parella excepcional, que en aquella època d’una certa tolerància era possible que arribessin a conviure, ja que una part dels àrabs de Siurana els deixaren residir aquí. Però podem assegurar que difícilment podien ser parella, ja que eren de diferent religió, més aviat s’odiaven però per a nosaltres són una bona parella d’amants. En fi, el més important és que aquesta parella ens recorda les nostres arrels i són els nostres companys en les festes.

LA RIBETA

Ja fa temps que ens havíem proposat fer créixer la família gegantera, algú que acompanyés a l’Almira i la Saurina arreu del país. Volíem afegir un nou membre a la colla però havia de tenir dues premisses molt importants: l’havíem de fer nosaltres (dins del possible) i que fos un bon representant d’Alforja. I la veritat és que no va costar gaire trobar el que buscàvem. Què teníem al poble que ens identifiqués? Que millor que una avellana, un fruit de la nostra terra? I quin era el millor nom per posar-li? Una decisió ben fàcil: Ribeta. A partir d’aquesta idea ens vam posar a treballar. Vam dibuixar esbossos, vam parlar i decidir com havia de ser: un gegant manotes per a divertir grans i petits.

ribeta
La Ribeta, un gegant manotes per a divertir a grans i petits, s’estrenà el 30 de setembre 2007

Vam encarregar el cap al constructor Pere Estadella de Ditada Produccions, la part més delicada que nosaltres no podíem realitzar, i el resultat va ser excel·lent. En Pere ens va fer una gran obra i a la colla ens va agradar molt. Amb el cap fet vam dissenyar l’estructura per poder fer moure el gegantó, vam cosir la roba… Entre tota la colla, cadascú en la seva especialitat, vam tenir llest el projecte que durant tant de temps havíem tingut al cap. La presentació pública es va fer dins dels actes de la Trobada de Gegants. Un cop vam tenir les colles preparades amb els gegants plantats i la plaça plena de gent vam fer la presentació oficial i al so d’una traca la Ribeta sortia del seu amagatall (estava esperant dins de l’ajuntament) i va trepitjar el carrer per primera vegada. El 30 de Setembre de 2007 quedarà com el dia de partida de la Ribeta.

ELS GEGANTONS

El passat 1 d’octubre del 2017 van ser la seva primera aparició dels 2 dos gegants més petits de la colla, són uns gegants que es van començar a fer al parc de nadal 2017 i que entre tots els nens que van assistir aquell dia es va poder contribuir al fet que aquests gegantonets es construïssin íntegrament a Alforja, aquests 2 gegantonets van rebre el nom d’Il·luminat i Fúria. Es van construir pensant a animar als nens més petits del poble i així poder assegurar que aquesta tradició gegantera no es perdi, ja que les petites generacions ja s’inicien en el món geganter.

gegants-alforja
Aquí podem veure també 2 gegantonets, Il·luminat i Fúria, estan pensats per animar als més petits

Aquests gegantonets llueixen uns vestits que l’associació de dones del poble van dissenyar i cosir amb un temps rècord, en 2 setmanes el van tenir tot enllestit, la modista Roser Saludes, que va dissenyar el nou vestit que porta la Saurina i que ara ens ha dissenyat aquests 2 vestits.

La parella de gegantons manotes

Una altra parella, potser no tan coneguda com els gegants, són la parella de gegantons manotes, es diuen el Miquelet i la Puigcerver, un és el patró del poble i l’altre de la Mare de Déu de l’ermita i que tenim a la colla des de fa uns anys. Van ser construïts per un “Cap de setmana geganter” que vam organitzar al poble per a la canalla aprofitant dos caps que havíem heretat del Parc Amics d’Alforja. Aquí en teniu una fotografia després de l’última restauració feta durant el 2003. Només han sortit pel nostre poble i sempre els deixem perquè tots els nens es puguin sentir geganters portant aquestes figures.

gegantons
Miquelet i la Puigcerver, porten els noms del patró del poble i de la Mare de Déu de l’ermita

Colla Gegantera i Grallera d’Alforja

Procés participatiu per al nou gegant d’Alforja

La colla gegantera i grallera d’Alforja volem que el nostre poble tingui un nou gegant, més lleuger i portable per poder anar a totes les nostres sortides. Gràcies al fet que l’Ajuntament ens ha acceptat aquesta proposta, volem que el poble hi pugui participar perquè sigui una realitat.

Hem preparat una butlleta per tal que l’empleneu. Podreu escriure-hi el nom del personatge il·lustre que proposeu i una petita descripció per poder conèixer d’ell; una vegada hàgim contrastat la seva identitat, aquesta proposta passarà a ser valorada per incloure-la a la votació. La data de la votació popular l’anunciarem a través de les xarxes socials, l’ebando i fent un pregó. Aquesta butlleta la podreu dipositar a l’urna que posarem a la vostra disposició a l’ajuntament a partir del 22 de gener fins al 22 de febrer.

També podeu emplenar aquest formulari per participar-hi online

T’agradaria participar-hi?  

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

SIMILAR ARTICLES

0 890

0 880

2 5159