Divendres, octubre 7, 2022
spot_img
HomeEconomia i TurismeEls comerços i el petit negoci a Alforja a mitjans de segle...

Els comerços i el petit negoci a Alforja a mitjans de segle XX

spot_img
- Advertisement -

Quan estudiava, a la Universitat de Tarragona, vaig tenir un professor, “el Pater”, era monjo de Poblet i doctor en Història medieval, el doctor Agustí  Altisent. Una de les seves classes, que no va deixar de sorprendre’ns, ens va dir que la història l’havíem d’entendre, saber el com, el que i el per què, que les dates les podríem trobar en qualsevol enciclopèdia. I acte seguit ens va donar un gran llistat de biblioteques mundial. Possiblement la meva incapacitat de recordar dates en concret, va fer que aquest consell es convertís en una màxima en la meva feina, i Internet en una altra. Aquest intent de record, relat o mirada enrere, el basaré en la meva experiència en el que la meva memòria, de més de mig segle, en va deixant.

El meu record sobre el comerç a Alforja, arranca de quan passava a veure al padrí Anton (l’Anton Rave) a la botiga a la plaça de Dalt. Sempre m’han explicat que havia nascut a la placeta de darrere el forn del Caraltó, on vivia la iaia Rosa (la Rosa Tabola) i on treballava el pare (el Jaume Rave), però al cap de pocs dies ja vàrem marxar cap a “casa nostra”, al carrer de la Font, damunt de la botiga de la Marxanta.

A finals dels anys cinquanta, que va ser el meu naixement, hi havia unes quantes botigues que avui ja no hi són. Farem un petit repàs de quan anava a les monges i per on passava fins a arribar a casa, (ja en aquells moments a cal Callot) al carrer Bolcador, davant de cal Fusté i després el recorregut de la placeta del pla de Nabril fins a la carretera.

A finals dels anys cinquanta, que va ser el meu naixement, hi havia unes quantes botigues que avui ja no hi són. Farem un petit repàs …

Sortint de cal Callot (avui magatzem i taller del Queralt, em trobava per baix amb el pati i pujant pel carrer Major a cal Fonso, al final del carrer la carnisseria de la Maria Ruiz fins a la plaça. Ara, posem que anava pel darrere, tenia a ca la Maria Angeleta (mare del Josep Fusté) i que després va  ser cala Pasiana, anant cap al carrer pla hi havia el Glaçat fuster i pujant pel costat de l’església la pregonera del poble, la Pepa Manola. En aquest recorregut, ara mateix no hi tenim cap negoci de servei. Quan eres al pati, si baixaves per l’esquerra, hi havia a cal Brodo o cala Maria Fernanda que venien vi, i a cal Serraller que feien petites manufactures i tenien ous. Sense oblidar que unint el carreró del Bolcador amb el carrer Major hi havia el Pepe, el nostre escombriaire, sereno i enterramorts, tota una institució.

La Pepa Manola-Jordi Olivé 01
… i pujant pel costat de l’església la pregonera del poble, la Pepa Manola. Foto Jordi Olive

En les dues rutes anteriors arribem, per una banda i l’altra a la plaça de Dalt, si anem cap al Mercadal teníem la botiga de teixits del Miquel Gener (damunt de cal Fava), el Josep Ferrer (Hortoneda), la Roser Cochs, el Juli de les sabates, Correus, el banc de Bilbao, les peixateries, el ferrer Oliver i l’Ajuntament. Ara, agafem les Escales del Cor, i ens hi trobem amb el Simó, la Maria Balcells, l’Esther perruquera, el Castelló (que abans havia estat al costat de la sabateria del Juli), el Jordi Olivé que venia vi, la Fina perruquera i al final la Maria Reina que tenia una carnisseria. En el seu moment també hi va haver la lleteria de la Clara, que abans havia estat al carrer Nou.

Novament a la plaça de Dalt, hi havia l’església i la sala on s’hi feia cinema, dins de la placeta de l’església, la Navassa (a la cantonada del carrer de la Font amb carrer Nabril Alt) que venia vetes i fils, no es al meu record però m’ho han explicat que allà a ca la Antonyita hi havia una botiga de vi, als porxos a cal Pere Milagro, i l’Agustí Mariné que venia patufets, i estava al davant de la botiga del padrí Anton que venia queviures. També hi havia el Campanera, o més actualment  cal Flanxo que era el bar de tota la vida, i m’han explicat que entre la Navassa i ca l’Antonyita hi havia un altre cafè, el de la Maria, i anant cap a Nabril a cal Nolla, fusteria també, i abans la Maria de telèfons, que després va ser al carrer Major amb la Carmina i les seves germanes.

Ara anirem pujant, a poc a poc pel carrer de la Font, després de la carnisseria de la maria Reina hi havia el metge, el Sr. Paco, i la farmàcia, el Bru. Amb tema de salut hi havia també una comadrona la Maria Patrona, que va ajudar a moltes dones i xiquets i xiquetes a venir al món. Més amunt l’Angeleta Llorach que venia de tot i una mica abans el forn de l’Hortoneda i després de l’Anton Llopis, uns metres més enllà el forn de l’Hilari i davant el forn de cal Caraltó. Damunt el sindicat, on s’hi feia cinema, ball i el bar del Cochero.  Al costat la botiga del Blai (que segons tinc entès va ser abans del padrí Anton), la botiga de cal Mano, la botiga de la Juanita Lloana, cal Manró, a cal Maco que compraven avellanes. Després venia cal Ramonet i la Rita que era l’estanc i el plaer de la canalla amb cromos i “xuxes”.

alforja
Ara anirem pujant, a poc a poc pel carrer de la Font …

Anant cap a les monges, direcció a la Font més Amunt,  trobarem a cal Franquet, fuster. Si marxàvem cap a la carretera hi havia la Maria Cinta, la primera fusteria del Glaçat (encara recordo baixar unes escales i l’olor de fusta). La parada del cotxe de línia, amb el Fermín com a xofer oficial, davant de ca la Leocàdia, on els Vinyes tenien l’asserradora. A la cooperativa (venien vi, compraven avellanes i venien productes pel conreu del tros), les escoles nacionals, a cal Pere de la Jove que hi feien ball, les granges del Maco on hi treballaven molta gent del poble i finalment el Parc. També el Miquel Serra que pesava ous com a la cooperativa també.

Les perruqueries d’homes i barberies tenien també la seva representació, les dues cal Martí i el Salvi a la plaça de Dalt i el carrer de la Font. Com a bon poble tenia també les seves modistes la Pepeta, la Roser, la Rosa Tabola, la Maria Dolors Pepolla, l’Esperança. També la Mercè Llopis i el Miquel Porqueres van posar una botiga d’electrodomèstic (sota on vivien al davant de ca la Maria Just) que després va venir l’Estefenia de les Borges a vendre teixit o la Carmeta Pasiana al Ganagot.

Els Serrallers també a la baixada del Xalan van posar una altra botiga d’electrodomèstics i els Saludes una sabateria. Teníem mecànics com el Playa, els Navajos, l’Osete, o el Josep Guerrero. Així mateix teníem en un reguitzell de paletes: El Jacint Basora, el Pinxo, el Balanyà, el Xullador, que el seu pare era tractant de cavalls i tenia les quadres al carreró que anava de la font del Bolcadó fins al carrer Major, on més tard va assajar la coral Floc i va ser el lloc on es va entrenar per a ping-pong. Pintors de parets com el Pep Manyana o el Gorga.

En una època hi va haver els Camacho, que feien xurros al carrer Major (a cal Llaberia). En algun moment hem de dir que també hem disposat de taxistes com el Manyana i el Jordi Gutiérrez. Una altre ofici a tenir en compte eren els recaders que eren el Salamé i l’Arseni Llopis. Amb el temps es va posar a cal Rixixiu (ara cal Pepe), bar-restaurant, que ha tingut diferents ubicacions a dins i fora del poble, una mica més avall de l’Hostal de l’Amàlia que jo mai he vist funcionar.

Una petició final …

Totes aquestes activitats, com us podeu imaginar no es varen donar mai totes a l’hora. En plegaven unes i se’n posaven unes altres, però malauradament, va arribar un moment en que plegaven i ja no es tornaven a obrir o substituir. No les he mencionat totes, sóc conscient. En un llistat a continuació apareixen relacionades i separades per categories totes les que la meva memòria m’ha permès reunir. Com que pot ser que se me n’escapi alguna, des d’ara convido a qualsevol que abasti a llegir aquestes pàgines a que ens posi en coneixement amb la finalitat de que algú de futures generacions pugui fer comparacions i treure les seves pròpies conclusions.

Relació de comerços i establiments i petits negocis d’Alforja (1950-2020)

 1. Queviures

Marxanta, Maria Cinta, Mano, Juanita Lloana, Ernest Blai, Maria Balcells, Roser Cochs, Anton Rava, Fonso, Maria Pasiana, Angeleta (mare del Fusté), Agustí Mariné, Jaume Rava, Cala Mercè Bolera, Cooperativa, Carretera

 1. Lleteria

Oncle Macià, Rufino, De Clara

 1. Forns de Pa

Queraltó, Hilari, Hortoneda, Colon, Eduard

 1. Carnisseries

Leocadia, Maria Reina, Maria Ruiz, Rosalina

 1. Combustible

Vinyes, Cooperativa, Macos

 1. Cinema / Sales de teatro

Pepolla, Sala, Parc, Ateneu

 1. Fusters

Glaçat, Franquet, Torrat

 1. Compra d’avellanes

Cooperativa, Maco, Just, Manró

 1. Ferrers

Josep, Moragues, Olivé, Eloi Jassans

 1. Merceries

Ramonet, Angeleta Llorach, Navassa, Estefenia, Ribeta, Carmeta Pasiana

 1. Electricistes/Mecànics

Guerrero, Osete, Navajos, Playa

 1. Cafès

Flanxo, Cochero, Maria Viñes, Pepe, Pollo, Rixixiu, El Parc, La Nao, La Parada, La Xurre

 1. Estanc

Rita, Salvi, Flanxo

 1. Metge

Sr. Paco, Guillem, Vaqué, Maria Helena

 1. Farmàcies

Bru, Caracas, Candela

 1. Vi

Brodo, Jordi Olive, Cooperativa, Manro, Mas del Boto

 1. Llevadora

Patrona

 1. Perruqueries

Martí (homes), Salvi (homes), Fina (dones), Angeleta Montseny (dones), Ma Pilar (dones), Esther (dones), Marta unisex, Anna unisex

 1. Modistes

Roser Juncosa, Pepeta, Ma Dolors Pepolla, Esperança, Rosa Tabola

 1. Electrodomestics

Juanito Sano,  Porqueres, Serraller, Castelló, Joan

 1. Paletes

Jacint Besora, Xullador, Jacint Soy, Tony, Tomàs, José Luis, Eduard, Miquel Tost

 1. Sabateries

Saludes (Pinoxo), Angeleta Llorach

 1. Roba

Miquel Gener, Carmeta Pasiana

 1. Escorxador

Isidre Bonet , Adrià, Fills David Bonet

 1. Escoles

Carmelites, Nacionals

 1. Recaders

Artseni, Salamé, Anton Xofer Aragonés

 1. Mestres

Srta. Babi, Sr. Riera, Sr. Martínez, Srta. Amparo, Sr. Rubio, Magda, Maria Joana, Natalia

 1. Conductor

Fermin

 1. Taxistes

Manyana, Jordi Gutierrez

 1. Pintors

Manyana, Taques, Joan Sanchez

 1. ATS

Bru, Josep Maria

 1. Llars

Casal dels AVIS

 1. Planter

Hort de cal Quildo, L’hort de cala Balsella (al pont), i a les Sorts l’hort de l’Esquerrer i del Brodo.

 1. Palleters

La Pallerona (just sortint el Portal a mà dreta)

 1. Alcohols

Cal Callot (Venien alcohol de la fàbrica de Falset i de Tarragona)

 

Rosa Llopis Llort
Coordinadora de Dit i Fet

 

- Advertisement -
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.
spot_img
RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

RUTES A PEU PER ALFORJA

DESTACADES

Uso de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de nostra política de cookies, Fes clic a l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies