Els antics gegants d’Alforja

Els antics gegants d’Alforja

by -
0 880
 

Parlarem una mica dels primers gegants que teníem al poble els antics gegants d’Alforja i que van ser els precursors dels actuals gegants d’Alforja. Aquests van viure des de finals dels anys 70 fins al començament dels 90 que es van fer els nous i van ser destruïts tot i que els últims anys ja no es van fer servir, per la qual cosa els més joves en coneixen poca cosa de la seva existència.

Van ser creats per l’artista local Miquel S. Jassans (el Miquel Taca) juntament amb una colla de nois del poble amb un pressupost de 5000 pessetes …

Van ser creats per lartista local  Miquel S. Jassans (el Miquel Taca) juntament amb una colla de nois del poble amb un pressupost de 5000 pessetes (que a aquella època ja no eren molts diners). Van fer una estructura de fusta que van recobrir amb una tela metàl·lica a la zona del pit. Per fer el cap i les mans van fer un motlle amb la tela, ho van recobrir de paper colat i allisat amb guix.

Gegants d’Alforja antics. Arxiu Cuyás.
Gegants d’Alforja antics.
Arxiu Cuyás.

Eren prou macos però eren molt delicats: si el cap o mans rebien un cop, queia una mica de guix i això va fer que s’haguessin de reparar més d’un cop. Un altre problema que tenien era el pes. Aproximadament pesaven com els actuals però el pes quedava concentrat a la part de dalt i això feia que estiguessin desequilibrats i costés portar-los.

Eren prou macos però eren molt delicats: si el cap o mans rebien un cop, queia una mica de guix …

En un primer moment es van fer d’una sola peça i es necessitava un lloc prou gran per poder-los guardar. Ho van solucionar partint l’estructura en dos. S’ha de dir que només sortien per la Festa Major d’Alforja i que rarament anaven a un altre poble. Finalment s’abandonaren fins que després d’uns anys sense poder gaudir a les festes de la seva companyia es va decidir confeccionar-ne uns de nous procurant que fossin el més aproximat possible als anteriors, incloent els noms que són els mateixos.

Colla Gegantera i Grallera d’Alforja 

Procés participatiu pel nou gegant d’Alforja

 

La colla gegantera i grallera d’Alforja volem que el nostre poble a més a més dels actuals, tingui un nou gegant, més lleuger i portable per poder anar a totes les nostres sortides. Gràcies al fet que l’Ajuntament ens ha acceptat aquesta proposta, volem que el poble hi pugui participar perquè sigui una realitat.

Hem preparat una butlleta per tal que l’empleneu. Podreu escriure-hi el nom del personatge il·lustre que proposeu i una petita descripció per poder conèixer d’ell; una vegada hàgim contrastat la seva identitat, aquesta proposta passarà a ser valorada per incloure-la a la votació. La data de la votació popular l’anunciarem a través de les xarxes socials, l’ebando i fent un pregó. Aquesta butlleta la podreu dipositar a l’urna que posarem a la vostra disposició a l’ajuntament a partir del 22 de gener fins al 22 de febrer.

També podeu emplenar aquest formulari per participar-hi online

T’agradaria participar-hi?  

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

SIMILAR ARTICLES

0 890

0 886

2 5159