El Pastor Baleta: nou gegant d’Alforja

El Pastor Baleta: nou gegant d’Alforja

by -
0 687
 

Aquest diumenge 22 de setembre va ser presentat finalment el Pastor Baleta un de  nou gegant per la gent d’Alforja. La festa de presentació va tenir lloc a l’església del poble després de la missa de les 11 del matí encara que inicialment estava previst realitzar-la a l’ermita de Puigcerver. La missa de benedicció del nou gegant, que va comptar amb la participació dels padrins del nou element festiu, els Gegants de Tàrrega. En l’acte també es va aprofitar para acomiadar a l’actual mossèn el qual s’envà per a complir altres funcions. En aquest acte van agafar la paraula entre altres Juanjo Garcia alcalde d’Alforja i Casimiro Rodríguez president de la Junta de Puigcerver.

gegant Pastor Baleta02
El nou gegant pesa uns 29 quilograms, mesura uns tres metres d’alçada i porta a la mà una olla de pataco.

Posteriorment, els Diables d’Alforja  van rebre al gegant Pastor Baleta amb una encesa i tot seguit es va fer una ballada oficial conjunta a la plaça de l’Abadia i una segona ballada a Plaça de Dalt. Una vegada finalitzada es va repartir vermut per a tots els assistents. La primera ballada del nou gegant la va realitzar el Salva Casado.

El nou gegant farà la seva primera sortida oficial el diumenge 29 de setembre a la Plantada de 25 colles d’arreu del territori que se celebrarà a Alforja

Durant tota aquesta setmana, de Festa Major, el nou gegant Baleta estarà exposat a l’ajuntament d’Alforja. A l’espera de la que serà la seva primera sortida oficial per Sant Miquel, el diumenge 29 de setembre a la Plantada de 25 colles d’arreu del territori que se celebrarà a Alforja. La festa començarà a les 9.00 hores del matí amb un esmorzar per les colles participants i tot seguit es farà una plantada al camí de Sant Antoni. A les 12.00 hores, inici de la cercavila pels carrers del poble i en finalitzar, al Parc dels Amics d’Alforja, cada colla farà una ballada individual.

gegant Pastor Baleta04
La primera ballada del nou gegant la va realitzar el Salva Casado de la Colla Gegantera d’Alforja

El pastor Baleta i l’olla del pataco

La Colla Gegantera i Grallera d’Alforja va decidir crear un nou element festiu per commemorar els 25 anys dels Gegants d’Alforja, l’Almira i la Saurina, que van néixer el juliol de 1994. El Pastor Baleta és un dels personatges que està present en el record dels vilatans, era famós per les seves prediccions meteorològiques. Aquest feia prediccions de pluja i les deixava escrites en una pedra en un camí, les seves darreres van ser les d’una gran nevada al mes de febrer i la de la seva mort, les va endevinar les dues. Actualment, es pot trobar un bust del personatge a la Cova del Baleta des dels anys 60 fet pel nostre escultor més il·lustre, Josep S. Jassans, tot i que el 2012 es va restaurar el peu i  per preservar l’original, del pas i les inclemències del temps, és posar en el seu lloc una còpia.

gegant Pastor Baleta01
…els Diables d’Alforja van rebre al gegant Pastor Baleta amb una encesa …

L’entitat també volia crear un nou element més lleuger de pes amb l’objectiu de fomentar la participació de les dones i la gent jove a la colla. El nou gegant pesa uns 30 quilograms, mesura uns tres metres d’alçada i porta  a la mà una olla de pataco.  El PATACO D’ALFORJA és una recepta típica d’Alforja i del Baix Camp, una cassola de tros enmig d’un jornal ha passat a ser una tradició al nostre poble. Guisat amb carabassó, ceba, “trumfos”, pebrot, pebre negre i tonyina salada anomenada “Ganyims”.

L’entitat també volia crear un nou element més lleuger de pes amb l’objectiu de fomentar la participació de les dones i la gent jove a la colla

 

Per l’elecció d’aquest nou gegant es va obrir un procés participatiu per decidir quins personatges il·lustres podien acompanyar als actuals gegants Almira i Saurina. D’entre totes les candidatures van quedar finalistes: Josep Fusté i Grifoll, el Pastor Baleta i Ramon de Ganagot. En aquests enllaç podeu trobar la descripció dels tres personatges il·lustresEl procés participatiu va comptar amb 119 vots dels quals 65 van anar a parar al Pastor Baleta amb una olla de Pataco. En segona posició, amb 29 vots, va quedar Ramon de Ganagot i la tercera plaça la va ocupar Josep Fusté.

 

 

TOTES LES FOTOS AL FACEBOOK

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

SIMILAR ARTICLES

0 889

0 878

0 886

2 5159