Alforja envaïda per una plaga de dònuts gegants

Alforja envaïda per una plaga de dònuts gegants

by -
0 3148
 

Fa algun temps assistíem atònits a l’aparició en les parets de les nostres cases i distribuïts intencionadament per tot el poble d’almenys una dotzena de símbols iluminati. Ara som víctimes d’una nova simbologia una mica més críptica, o almenys amb una significació que no aconseguim  descobrir: els dònuts.

Una nova secta psicodèlica? Un grup religiós vinculat als nous costums alimentaris? Fanàtics de Homer Simpson? Una marca territorial d’un nou grup social? L’acció de “crews” d’un poble veí entaulant batalles amb algú d’aquí? De moment tot són incògnites en relació amb aquestes noves formes d’expressió a les quals a poc a poc sense que ningú ho remeï ens hem hagut d’acostumar.

L’origen dels dònuts no pot aportar-nos molt sobre aquesta nova tendència. La denominació, dough nut, literalment “nou de pasta” fa referència a la seva forma rodona i petita. Els seus avantpassats cal buscar-los en un dolç nadalenc holandès fet de pasta fregida. Des d’aquí va ser portat a Nova York  al segle XVI. Si fem cas a la tradició el forat central amb el qual avui el coneixem va adquirir-lo el 1847, quan el marí Hanson Gregory va foradar els dolços que elaborava la seva mare amb la tapa d’un pebrer per fer que es fregissin millor del centre.

Actualment s’elabora ajuntant els extrems d’un tros llarg i prim de massa i tenen de mitjana aproximada unes 300 calories i 25 g de greix, als Estats Units és el menjar preferit dels policies. Es comercialitzen en infinitat de variacions: clàssic, banyat amb xocolata, glacejat amb diversos colors, o farciments de melmelades o natilles, etc. Igual que els que es venen en tendes i comerços els dònuts d’Alforja posseeixen  diferents formes i colors, una prova palpable que no s’han escatimat recursos materials.

grafits-alforja-002
Av. de Catalunya. (El lloc on va ser sorprès en plena acció)
grafits-alforja-001
Rentadors de més Amunt
grafits-alforja-009
Carrer Ramon de Ganagot
grafits-alforja-008
Pl. de les Monges
grafits-alforja-007
Pl. de les Monges
grafits-alforja-006
Pl. del Castell
grafits-alforja-010
Passatge Onze de setembre
grafits-alforja-003
Camí de Sant Magí
grafits-alforja-004
Pujada del Cementiri

El debat sobre l’autor dels grafits en forma de dònut i la resta de pintades ha girat des d’un principi entorn d’un conegut rapper local, autodenominat en aquell moment PSYCHO i apareix associada a alguns dels dònuts.  A més a més d’això el passat estiu PSYCHO va ser sorprès al costat d’una altra persona de la Selva del Camp a altes hores de la nit en plena acció, els qui el van sorprendre estan gairebé segurs que pintava una rodona. Arran d’aquests fets se li va interposar una denúncia promoguda per l’ajuntament d’Alforja, diversos veïns afectats per les pintades.

PSYCO sol assumeix l’autoria de les pintades on apareix la seva signatura de les quals es mostra profundament penedit

En declaracions a aquest mitjà el suposat autor de les pintades assegura que no té res a veure amb els dònuts. També afirma no tenir cap relació amb altres grafitis dels quals també se l’incrimina, com els de la casa en construcció de l’av. Catalunya. En canvi assumeix l’autoria de totes les pintades on apareix el seu tag (signatura) PSYCHO, de les quals es mostra profundament penedit. Ens va comentar a més que encara no s’han reunit personalment amb ell però ha rebut dues comunicacions escrites de part de l’ajuntament. En la primera se li notificava que havia estat denunciat i en la segona se li instava a netejar totes les pintures i al pagament d’una multa de 750 €. Aquesta segona carta no l’ha respost, perquè encara no ha pres una determinació al respecte i diners no en te. Per la nostra banda li insistirem a no esperar més i netejar-ho tot d’una vegada, però la seva resposta va ser el silenci.

 

Sobre el possible origen dels dònuts l’atribueix a “una crew de fora que ve a petar el poble”. S’anomena crew a un “grup” de “writers” o grafiters que es dedica a pintar de manera il·legal. Aquest tipus de banda no dubten a desplaçar-se a ciutats llunyanes per realitzar les seves pintades i si pinten, és normal que ho facin allí on altres grafiters ja han deixat la seva signatura. En aquest àmbit són habituals les “Battles” a partir d’un desacord entre dos crews. El writer o crew que tingui més tags, bombes o peces guanya, i l’altre perd i per descomptat el poble i els qui l’habitem.

Potser seria més satisfactori per a tots que en aquest episodi desafortunat es busqués un consens per a solucionar-ho, que no pas criminalitzar al jove

Les paraules de PSYCHO ens semblen sinceres però també amaga alguna cosa que no s’atreveix a revelar. És possible que, com afirma, no sigui l’autor dels dònuts però és molt difícil acceptar que no conegui a l’autor o als seus autors, o fins i tot que pugui ser còmplice d’aquests actes. Així i tot preferim posar-nos per un moment en el seu lloc i entendre la seva situació familiar. Potser seria més satisfactori per a tots que en aquest episodi desafortunat es busqués un consens per a solucionar-ho, que no pas criminalitzar al jove. En aquests moments el mal ja està fet. No deuria alguna instància intentar acostar a les parts implicades i recuperar pel nostre bé a un dels nostres vilatans? Seria preferible al fet que amb el temps haguéssim d’assumir-les com a part del nostre paisatge i sobretot la única manera d’impedir que en un futur el camp de batalla d’Alforja aculli nous contrincants.

Alforja Stark

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

NO COMMENTS

Leave a Reply