CORRELLENGUA 2017: Els noms del temps

CORRELLENGUA 2017: Els noms del temps

by -
0 1972
 

Enguany serà el sisè correllengua d’Alforja. Des del primer any, la proposta ha estat sempre fixar, recuperar i aprofundir en la llengua viva: el parlar de la vila i, per extensió, el de la comarca i el del Camp de Tarragona.

Els enfocs han estat diferents: les paraules que ens són pròpies (recull I i II), l’inventari dels noms de les eines de pagès al poble -i dels seus propietaris, imatges incloses- (recull III) , els noms de les partides de terra (IV), de les fonts (V) -buscant-ne els perquès, classificant-los, situant-les en el mapa, retratant-les-.

correllengua-2017-1

Mai no ens ha faltat la col.laboració necessària: informants, fotògrafs, dibuixants, pintors i excriptors, conferenciants, i l’assistència i participació de tota la gent del poble, a les exposicions, a les xerrades, als concursos.

N’hem fet difusió a les escoles (perquè és on rau el futur de la llengua), a l’institut (per a propers treballs de recerca), al casal dels avis (per ajudar a refer memòries), a la universitat (per a propers estudis) i als altres correlllengües del país que, a cops, han pres de referent.

Enguany treballarem Els noms del temps, els noms que la gent d’Alforja emprem per a referir-nos a fenòmens meteorològics …

Enguany treballarem Els noms del temps, els noms que la gent d’Alforja emprem per a referir-nos a fenòmens meteorològics que presenciem sovint quan reganya el dia, indicis i presagis del bon o mal temps que s’augura.

 

Cartell final-1

Benvinguts doncs, al sisè Correllengua. Omplirem, novament places i carrers de paraules, en parlarem amb la gent, descobrirem termes que ens són propers i que, massa fàcilment, hem deixat de banda. Aquests són alguns exemples:

Boirades d’agost La Gitana

Torrall ploviscó xàfec

Ull d’Isop congesta llisera

Regolfada visqueta rosada

Ventada de Sant Pere

Estar estarterit enganyapastors

Carrers mullats calaixos eixuts

Per Santa Magdalena l’avellana plena

Sol de Forat pica més que cap

Ser una tronera marinada

Estar enravenat fred sagré

Tal i com diu Núria Cadenes al Manifest d’aquest any[1]”:

“Estem fabricats, engendrats en el nostre idioma. Tot el que estimo i he estimat està dintre de la llengua catalana. La llengua, no sols com una forma comuna de parlar i, per tant, de conviure, sinó també com a suport d’una cultura. Hem resistit. Ara avancem”.

correllengua-2017-2

 

[1] http://correllengua.cat/correllengua-2017-2/ ( Citacions de Joan Fuster i Enric Valor)

Nota: El dissabte 19 d’agost: Xerrada de Dani Ramírez del Temps de TV3 a les 9 del vespre a la casa de Cultura.

Els materials del Correllengua Alforja 2016  així com els reculls dels anys anteriors es poden adquirir fent l’encàrrec a: alforja@assemblea.cat

ANC / ALFORJA PER LA INDEPENDÈNCIA

 

NO COMMENTS

Leave a Reply