Centre de Lectura de Reus: Un projecte de transformació

Centre de Lectura de Reus: Un projecte de transformació

by -
0 3880

Si coneixeu algun arquitecte acabat de llicenciar, sabreu que, com a mínim, ha invertit l’últim any de la seva vida obcecat amb el PFC, que és com se’n diu del Projecte Final de Carrera. En el meu cas en van ser tres, trencats per un any de pausa en què vaig poder fer una part d’un màster de sostenibilitat, que em va servir per agafar aire fresc i tornar per encarar un últim any de projecte. El PFC és bàsicament on tot estudiant d’arquitectura ha de demostrar el que ha après al llarg de la carrera, i es tracta de fer un projecte arquitectònic com si fos de debò, però amb l’avantatge de poder triar lliurement on fer-lo i quin ús s’hi vol donar.

En Alforja viu part de la meva família i conservo molts amics de la infantesa, amb els quals he passat moltes estones a Reus.

Per entendre per què vaig decidir fer el projecte de rehabilitació i ampliació del Centre de Lectura i el Teatre Bartrina de Reus, m’he de remetre al meu vincle amb Alforja, on ara viu part de la meva família i d’on conservo molts amics de la infantesa, amb els quals he passat moltes estones a Reus. Va ser per la curiositat que acostumen a despertar les ciutats que no coneixes del tot, i també per la il·lusió de poder estudiar un dels centres històrics de la ciutat, que vaig decidir començar a investigar. Tot i ser conscient que ja hi havia un projecte real aprovat per rehabilitar el Centre de Lectura a càrrec de l’arquitecte Anton Pàmies (aturat després de la col·locació de la primera pedra l’any 2011), vaig decidir aportar una visió personal al projecte, des d’una mirada desacomplexada i atrevida.

julia-nabona-01

Per saber exactament quin terreny trepitjava, el projecte comportava haver de passejar hores i hores amb la càmera tant pel nucli antic com per tots els racons del Centre de Lectura; així que durant aquests anys he pogut descobrir-ne les places i els carrers, i també observar amb ulls forans la riquesa d’espais que configuren el centre i el Teatre Bartrina. El projecte partia de conèixer la gestió de les dependències i l’oferta formativa i cultural, per poder incorporar una resposta a la demanda real del centre amb les noves instal·lacions del projecte. I, a partir d’aquí, vaig començar a imaginar-me’n els espais i com els usuaris els podrien gaudir. El meu PFC va consistir, doncs, a rehabilitar i ampliar les instal·lacions, redefinir la relació que té el centre amb el carrer i la plaça, i convertir-lo en un referent cultural i urbà de Reus.

centre-lectura-reus-00

El projecte del que vaig anomenar «Obrador d’Arts Escèniques» (obrador com a lloc on treballa o es forma algú en les feines d’un art, com és el cas del nou equipament) va començar amb una anàlisi de l’espai públic que tenia al voltant: el carrer de la Concepció i la plaça del Teatre. Comparada amb les altres places del Tomb de Ravals, en aquesta plaça hi ha una manca clara d’activitat a les plantes baixes, que és un dels punts importants per dinamitzar un espai públic. Per tant, vaig creure que una bona opció per reactivar-la seria portar-hi una activitat pública, com l’entrada a l’Obrador d’Arts Escèniques, i també que la cafeteria del Centre de Lectura hi tingués sortida.

Comparada amb les altres places del Tomb de Ravals, en aquesta plaça hi ha una manca clara d’activitat a les plantes baixes

La nova façana galeria de l’Obrador, més transparent, es contraposa amb la mitgera cega que hi ha ara, i també embolcalla l’edifici del backstage del teatre, de manera que es deixen al descobert les entranyes del nou equipament. També vaig buscar que la plaça del Teatre fos un lloc més agradable i amb una escala més humana col·locant la nova sala de circ a doble altura, semienterrada al zona sud de la plaça (per tant, visiblement d’una sola planta), i remarcant l’entrada i la cafeteria amb una marquesina. La nova façana del carrer Concepció, seguint el ritme d’obertures de la Casa de Cultura, acaba de donar al conjunt una identitat a l’Obrador.

El segon punt d’atac del projecte va ser fer una radiografia de l’estat actual del centre com a espai arquitectònic. Com ja sabeu, l’espai que ocupa el Centre de Lectura s’ha anat formant al llarg dels anys per la suma de finques d’èpoques diverses, que tenen formes i façanes diferents, però que s’han unit per dins per anar ampliant el centre, que actualment acull una oferta cultural i formativa variada.

… volia que la nova ampliació pogués contenir tot el programa de formació en arts escèniques: els nous aularis de teatre, dansa i circ.

Partint de la gran riquesa dels diferents espais interiors, volia que la nova ampliació pogués contenir tot el programa de formació en arts escèniques: els nous aularis de teatre, dansa i circ. A la planta baixa, hi vaig ubicar totes les sales més públiques, com la sala polivalent (sala d’actes), els foyers, la nova cafeteria, i, sobretot, el nou carrer interior, que va des de l’entrada històrica del centre al carrer Major fins a la nova teòrica entrada a l’Obrador a la plaça del Teatre, de manera que s’aconsegueix que tot el centre estigui connectat longitudinalment tant visualment com físicament. Reorganitzar i ordenar les activitats –que, a parer meu, ara són difícils d’ubicar i tot és una mica laberíntic– i fer accessible el centre en tots els seus nivells es va convertir en l’anhel principal del projecte.

El nou carrer interior, doncs, és l’eix articulador que connecta l’equipament actual amb tota la nova ampliació: connecta el carrer Major amb la plaça, passant pel nou foyer o atri Fortuny, on la sala Fortuny queda despullada en tota la seva immensitat per convertir-se en el nou espai neuràlgic, punt de trobada tant del públic que vagi al teatre o a la sala d’actes com dels usuaris dels altres espais, conservant els seus trets característics. Aquest foyer quedarà connectat amb el lateral (on actualment hi ha les taquilles) gràcies a ressituar l’escala que ara tapa aquest accés. Les noves taquilles, el punt d’informació i el guarda-roba s’ubiquen a l’espai d’entrada de l’Obrador. La galeria nova de la façana de la plaça del Teatre, amb els quatre metres de profunditat, acull totes les escales i rampes necessàries per connectar els nivells de la Casa de Cultura i el Centre de Lectura amb l’edifici de backstage i les tribunes del Teatre Bartrina, i també serveix per accedir als vestidors i camerinos actuals, que s’aprofitaran per als estudiants i professionals de l’Obrador.

En termes arquitectònics el projecte s’explica seguint tres punts clau: la reorganització de les activitats, l’estructura del nou edifici i el control climàtic dels espais comuns.

En termes arquitectònics el projecte s’explica seguint tres punts clau: la reorganització de les activitats, l’estructura del nou edifici i el control climàtic dels espais comuns. La nova estructura és l’esquelet que acaba generant la morfologia dels nous edificis, que neix d’estirar l’estructura porticada de la Casa de Cultura i de l’edifici de backstage del Teatre Bartrina. Una seriació rítmica de pòrtics metàl·lics configurarà els nous espais i embolcallaran els edificis actuals, i tot plegat culminat a dalt de tot amb unes cobertes inclinades que permetran l’entrada de llum als aularis de les plantes superiors i els atris. E espais comuns es dissenyen amb elements que permeten un control i optimització de la radiació solar i la ventilació per poder-ne reduir la demanda energètica. La nova façana galeria es concep per poder actuar com a umbracle o hivernacle segons l’època de l’any, gràcies a la vegetació de la plaça, l’obertura motoritzada de les fusteries i a una protecció solar amb teles.

julia-nabona-02

En resum, el projecte de l’Obrador d’Arts Escèniques pretén acabar de donar un impuls al centre i consolidar-ne l’oferta formativa en arts escèniques per fomentar la producció d’espectacles i de nous talents, de manera que es pugui establir una sinergia encara més gran entre el Centre de Lectura, el Teatre Bartrina, les productores d’espectacles i els usuaris.

És clau que des de fora el projecte es pugui llegir com a conjunt, una unitat potent amb una identitat pròpia, i que l’espai públic de la plaça del Teatre interaccioni amb l’equipament, un pol social i cultural ben viu de la ciutat de Reus.

L’OBRADOR D’ARTS ESCÈNIQUES A REUS. Un projecte de transformació del Centre de Lectura

Júlia Nabona Jasans, arquitecta

Si us interessa aquest projecte més profundament, no dubteu a escriure’m a julia.nabona@gmail.com.

Altres Autors
Gairebé qualsevol persona pot publicar gairebé qualsevol contingut en la nostra revista si, tracta un tema d’interès per a Alforja i zones limítrofes. Alforja Stark no és responsable de les opinions recollides en els continguts ni expressades pels respectius autors o participants d’aquest lloc web.

NO COMMENTS

Leave a Reply