A Tarragona les evidències més antigues dels homínids a Europa

A Tarragona les evidències més antigues dels homínids a Europa

by -
0 646
 

El jaciment arqueològic del Barranc de la Boella es localitza al terme municipal de la Canonja i se situa a 5 quilòmetres de la costa i a 50 metres d’alçada sobre el nivell del mar. Durant anys, el jaciment ha patit de forma freqüent grans torrentades d’aigua que han afectat greument la conservació de les restes arqueològiques.

L’any 2006 una nova i forta torrentada posà al descobert restes de dents i defenses de mamut. Aquest fet motivà la realització, a l’any 2007, d’una campanya d’excavació arqueològica duta a terme per l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Aquest jaciment es va descobrir a principis del segle XX, però no va ser fins l’any 1970 quan el va excavar per primera vegada l’arqueòleg Salvador Vilaseca. Amb aquesta primera excavació es van localitzar restes d’elefant, rinoceront, cavall, cérvol i eines de pedra.

Les excavacions realitzades entre els anys 2007 i 2008, van confirmar la importància del jaciment, ja que es van localitzar noves restes de mamut (molars i defenses), així com restes d’hipopòtam, rinoceront, cérvol, cavall i diversos carnívors. Juntament amb aquesta fauna també es van trobar eines de sílex. En definitiva, aquest conjunt arqueològic s’inclou dins d’un període de la prehistòria molt poc conegut a les nostres contrades i també a tot el continent europeu, fet que dóna una gran importància al jaciment i ens permetrà, amb les futures excavacions, conèixer encara més les primeres poblacions humanes del Camp de Tarragona i el medi natural on vivien.

barranc-de-la-boella-1
Josep Vallverfú – Responsable IPHES excavació La Boella

12a campanya d’excavació arqueològica sota la direcció de l’IPHES

Del 5 al 30 de setembre d’aquest 2019 es va dur a terme al Barranc de la Boella, a la Canonja, la 12a campanya d’excavació arqueològica sota la direcció de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social). Els treballs d’aquests dies han posat al descobert una col·lecció de 50 eines de pedra de fa sobre un milió d’anys que contribuirà a enriquir la ja existent.

A més de membres de l’IPHES especialistes en diferents disciplines, aquest any hi pren part prop d’una cinquantena d’estudiants i professionals procedents de diferents parts de l’Estat espanyol i d’altres països (França, Itàlia, Argentina). S’ha intervingut en dues localitzacions del Barranc de la Boella conegudes com la Cala 1 i la Mina.

Aquesta campanya és la dotzena d’una sèrie d’intervencions que han permès augmentar el coneixement sobre les primeres poblacions humanes al continent europeu. Un dels objectius principals del projecte és investigar l’estil de vida i el tipus de subsistència d’aquests grups humans. En concret, el tipus de tecnologia que empraven i la seva relació amb les dispersions humanes en el continent Euroasiàtic. En aquest context, cal destacar que enguany s’ha recuperat una col·lecció 50 d’eines de pedra de fa un milió d’anys, que s’afegeixen a les obtingudes en les campanyes dels anys anteriors, en total, unes 400 peces d’un període en el que són poc abundants.

Al Barranc de la Boella s’han identificat les evidències més antigues a Europa de la cultura Axeliana, que es caracteritza per la presència de grans instruments, com els pics o les destrals de mà. Es tracta d’un tipus de tecnologia que emergí a l’Àfrica Oriental fa 1.7 milions d’anys, però que a Europa no arriba fins fa un milió d’anys. De fet, les evidències del Barranc de la Boella en són avui dia les més antigues d’aquest continent. En el seu conjunt, les eines que s’han localitzat en aquest jaciment, contribuirà a ampliar el nostre coneixement sobre l’estudi de l’evolució cultural humana, la difusió de les innovacions adquirides pels grups humans i la seva migració arreu del planeta, en un període encara poc conegut a Euràsia.

barranc-de-la-boella
Palmira Saladié – Investigadora de L’IPHES mostra un dent de mamut
 

A més d’aquestes eines s’han trobat diverses restes d’ossos d’animals i copròlits (excrements fòssils) de hienes. Aquestes troballes indiquen que els hominins varen viure en un entorn molt ric en recursos animals i en el qual alhora existia un alt risc per l’abundància de depredadors existents, principalment les hienes.

El tipus d’animals trobats fins ara al Barranc de la Boella són molt diversos i evidencien que mamuts, hipopòtams, rinoceronts, cérvols, ossos, mones de la barbaria, llops o lleons de les estepes van viure a la costa de Tarragona. Aquests elements ens ajuden a reconstruir els ecosistemes costaners del Camp de Tarragona de fa 1 milió d’anys, moments en que les masses d’aigua eren abundants i el clima era càlid.

Les intervencions arqueològiques del Barranc de la Boella són programades dins el projecte de recerca impulsat pel Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, dedicat a l’Arqueologia del Quaternari de les conques dels rius Francolí i Gaià. Alhora, articula la formació d’estudiants de graus, de màsters i de doctorats en marcs acadèmics i de recerca com són l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), la URV (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona) i el MNCN-CSIC (Museu de Ciències Naturals de Madrid – Consejo Superior de Investigaciones Científicas).

Les intervencions arqueològiques, la socialització i la recerca sobre el jaciment del Barranc de la Boella es desenvolupen amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona i l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca).

A més, cal recordar que des del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família s’impulsarà l’acció “Mamut”, amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja i liderat per la Diputació de Tarragona. Aquest projecte, finançat al 50% pels fons europeus de desenvolupament regional FEDER (Fons de Desenvolupament Regional Europeu), pretén la creació i promoció de productes de tipus vivencial i educatiu entorn el turisme familiar.

Per fer partícip a la ciutadania del projecte sobre el Barranc de la Boella, el pasado dissabte dia 28 de setembre se celebro una Jornada de Portes Obertes, des de les 10 h i fins les 13 h, que inclou exhibicions de talla per veure com s’elaboraven les eines lítiques fa un milió d’anys.
Per fer partícip a la ciutadania del projecte sobre el Barranc de la Boella, el passat dissabte dia 28 de setembre es va celebrar una Jornada de Portes Obertes, des de les 10 h i fins a les 13 h, que incloïa exhibicions de talla per veure com s’elaboraven les eines lítiques fa un milió d’anys.

Per a saber més sobre el jaciment podeu llegir, a continuació, la publicació: El Barranc de la Boella

Tota la informació: IPHES
 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.