BAIX CAMP 17 EXCURSIONS A PEU: presentació Alforja 15 d’abril

BAIX CAMP 17 EXCURSIONS A PEU: presentació Alforja 15 d’abril

by -
0 4613
 

“El Baix Camp és ple de camins i racons que superen les pàgines d’aquesta guia però el recull que teniu a les mans és una bona mostra representativa de les seves diferents fesomies. Des del mar, a Cambrils, fins al sostre comarcal, el Tossal de la Baltasana a Prades, avancem per camins i corriols que miren d’allunyar-se de la cara més coneguda del territori per fer cap als indrets menys trepitjats de la comarca. Un total de disset essències circulars amb excel·lents panoràmiques forgen l’ànima d’aquest suport que us encoratja a caminar.”

cobertabaixcamp.small
Baix Camp 17 Excursions a Peu. Cossetània Edicions

Aquest és el darrer text que vaig escriure, el de la contraportada del llibre, amb la voluntat de despertar l’interès per allò que s’hi amaga. Tot plegat és fruit d’un any de feina en el qual he combinat tres àrees –la recerca bibliogràfica, la feina de camp i la tasca davant de l’ordinador-.

… el mosaic final és prou representatiu de les diverses façanes d’una contrada arran del Mediterrani.

Malauradament no hi ha hagut cabuda per als vint-i-vuit municipis de la comarca, però el mosaic final és prou representatiu de les diverses façanes d’una contrada arran del Mediterrani, farcida de camps de conreu i atapeïda de muntanyes feréstegues. Ara somric quan penso, convençuda i satisfeta, que he trobat l’equilibri desitjat.

17 Excursions a Peu per el Baix Camp

L’Albiol: del cingle del Sant Crist a la font de l’Irla; l’Argentera: petjades entre el Baix Camp i el Priorat; Botarell: un guaita ferm, el Bres; Cambrils: un terme arran de mar; Colldejou: el Bec de la Gallina Cega i les Quatre cares de la Mola; Mont-roig del Camp: pedra seca i roca rogenca; Muntanya Blanca: el Molló, confluència dels Quatre Termes; Prades: pels castanyers i el Brugent fins al sostre comarcal; Pratdip: la Cabrafiga per la canal dels Dips i el Tomb feréstec a la serra de Llaberia; Riudecols: cap a la Miranda de Puigcerver i de Sant Bartomeu al Puigvoltor; Vandellòs: pels dos vessants del riu Llastres; Vilanova d’Escornalbou: senders històrics i corriols recuperats i Vilaplana: de la raconada de la font del Llop a l’era de la Mussara.

coll-meners

Prenent notes al Coll dels Meners. Ruta de Pratdip: la Cabrafiga per la canal dels Dips – Foto: José Manuel Collado

Alforja: les ermites, les creus i el coll del Mort

 

Alforja: les ermites, les creus i el coll del Mort és la ruta circular amb tres elements diferenciadors respecte a la resta d’itineraris. Passem per dues ermites, Sant Antoni de Pàdua i la Mare de Déu de Puigcerver; trepitgem senders oberts pels excursionistes del poble i trobem quatre creus durant el recorregut –a l’ermita de Sant Antoni, la de Formatge, la de ferro a tocar de la riera i la de Pedra-. Després del primer tram per la riera d’Alforja i un camí que puja progressivament, enfilem el corriol fins al coll del Mort.

 

cami-puigcerver-04
… trobem quatre creus durant el recorregut (Foto: Rogelio Portal)

Presentació a Alforja el dia 15 d’abril a 2/4 de 9 del vespre al Ateneu Cultural Josep Taverna

A partir d’aquí el sender planeja i perd altura per travessar el barranc de les Valls. L’ascens cap al santuari de Puigcerver és exigent, però l’excel·lent panoràmica des de l’era ajuda a recuperar-nos de l’esforç. Seguint el PR-C 88 i superat el coll de la Creu, baixem cap al poble amb les Muntanyes de Prades i el Montsant tancant el camp visual per davant.

Només cal disposar d’una mínima condició física, seguir els consells expressats mitjançant les paraules, posar un peu rere l’altre per deixar petjades, tan en el vostre terme com en els veïns, i enllestir el trencaclosques comarcal. Baix Camp 17 Excursions a Peu de Cossetània Edicions, inclosa en la col·lecció Azimut Comarcal – Sèrie Senderisme, podeu trobar-la a les llibreries per 12,30€ i el  mateix dia de la presentació: El dia 15 d’abril a 2/4 de 9 del vespre al Ateneu Cultural Josep Taverna.

Montserrat Puig Martí

 
Altres Autors
Gairebé qualsevol persona pot publicar gairebé qualsevol contingut en la nostra revista si, tracta un tema d’interès per a Alforja i zones limítrofes. Alforja Stark no és responsable de les opinions recollides en els continguts ni expressades pels respectius autors o participants d’aquest lloc web.

NO COMMENTS

Leave a Reply