Descobertes noves pintures al conjunt d’art rupestre d’Ulldecona

Descobertes noves pintures al conjunt d’art rupestre d’Ulldecona

by -
0 1750
 

Un estudi científic amb l’ús de les últimes tecnologies ha permès descobrir noves pintures rupestres a la serra de Godall d’Ulldecona, en el conjunt de fa vuit mil anys declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Són arquers de color vermell, que formen part d’una escena de caça de cavalls, i d’una figura excepcional de color blanc

Concretament, l’anàlisi de l’abric V, dins del projecte de recerca i monitoratge 4D VULL, ha posat al descobert l’existència de més figures del conjunt de les que es coneixien fins ara: diversos arquers de color vermell, que formen part del que es considera l’única escena de caça de cavalls de l’art rupestre català, així com una figura excepcional de color blanc, que seria més antiga que la resta.

pintures-abric-de-les-ermites-09
Una figura excepcional de color blanc, que seria més antiga que la resta.

«Una figura d’aquestes característiques i color, que representa un cérvol, és totalment excepcional en l’Art Rupestre Llevantí, fora de la serra d’Albarracín», detalla Juan Francisco Ruiz, doctor en Prehistòria i director del projecte, finançat pel Ministeri d’Educació.

L’abric no és visitable a causa de les dificultats d’accés, i del delicat estat de conservació del fris.

La iniciativa 4D VULL ha estudiat l’estat de diversos punts amb pintures rupestres a Ulldecona i el nord de Castelló, concretament al Parc Cultural Valltorta-Gasulla. L’objectiu, diagnosticar l’estat de conservació d’aquests espais a l’aire lliure, així com el monitoratge al llarg del temps de la seva evolució. Tot plegat, per tal de garantir-ne la preservació, en tractar-se d’un important patrimoni protegit.

pintures-abric-de-les-ermites-07
Va ser el primer abric a descobrir-se en el conjunt d’Ermites, malgrat ser un dels més inaccessibles. L’entrada a aquest abric o covatxa penjada es realitza mitjançant una escala doble que permet salvar el desnivell d’uns 8 m respecte al sòl. La major part de les pintures se situen en el sostre de la cavitat.

El mètode de treball s’ha basat en la fotogrametria digital, que permet obtenir models en 3D a partir de centenars de fotografies

 

El mètode de treball s’ha basat en la fotogrametria digital, que permet obtenir models en 3D a partir de centenars de fotografies al detall de l’interior de l’abric o cova. També s’hi han aplicat altres tipus de treballs i tècniques, com ara termografies, per analitzar l’estat de les roques sobre les quals es va plasmar aquest art prehistòric.

pintures-abric-de-les-ermites-05
Diversos arquers de color vermell, que formen part del que es considera l’única escena de caça de cavalls de l’art rupestre català

Però el que ha permès la descoberta d’aquestes noves figures rupestres ha estat la tècnica de la fotografia gigapíxel, que és el resultat de sumar fotografies per obtenir una immensa imatge contínua a través d’un capçal robòtic. Aquest nivell de detall ha permès descobrir nous elements que potser no es poden percebre a simple vista.

L’abric V en qüestió on es troben les figures descobertes, a diferència d’altres espais del conjunt, es troba en una zona de molt difícil accés de la serra. Les pintures es troben al sostre, bona part del qual està ennegrit. Així, no serà visitable. Actualment es poden visitar els abrics I, IV i VIII del conjunt. Al IV també es van descobrir noves figures durant uns treballs de neteja.

El punt d’inici del recorregut es troba al Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de l’Ermita. Les visites són exclusivament guiades

El Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona ja ha treballat amb altres projectes tecnològics al llarg dels darrers anys, com el joc virtual ‘Nosaltres els Caçadors’, el Portal de Jocs de la Ruta de l’Art Rupestre, el projecte e-Art; realitat augmentada i Art Rupestre i la nova web del projecte 4D VULL. Descobertes noves pintures al conjunt d’art rupestre d’Ulldecona. Aquestes novetats i moltes d’altres s’han presentat en les Jornades Patrimonium d’Ulldecona. L’alcaldessa del municipi, Núria Ventura, remarca la importància de realçar el patrimoni local, «com a eina també de desenvolupament turístic i econòmic».

pintures-abric-de-les-ermites-06
L’abric I d’Ermites és l’estació més meridional del conjunt d’Ermites (Ulldecona), la que conté un major nombre de figures, i les que estan en millor estat de conservació. El punt d’inici del recorregut es troba al Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de l’Ermita. Les visites són exclusivament guiades.

Troben més coves amb pintures al territori

Per altra banda, els Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre han confirmat la descoberta d’un nou conjunt de pintures rupestres al territori. Amb tot, de moment no s’ha volgut donar a conèixer el municipi i la zona on es troben ubicades, fins que s’hagin estudiat i protegit de forma adequada. D’aquesta manera es vol evitar que puguin patir algun tipus de desperfecte o sostracció. Es tractaria també d’un conjunt de gran rellevància, que se sumaria a les ja declarades Patrimoni de la Humanitat.

Maribel Millan Diari de Tarragona

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

NO COMMENTS

Leave a Reply