Antoni Cisteró: Fill de la memòria.

Antoni Cisteró: Fill de la memòria.

by -
0 2093
 

«En Francesc rep una invitació per participar en un homenatge al seu pare biològic, que mai ha conegut i de qui no en sap pràcticament res. Ell treballa a França, com a director d’una empresa pertanyent al seu pare adoptiu, allunyat de qualsevol record de les seves arrels». Aquesta és part de la sinopsi del nou llibre de l’escriptor Antoni Cisteró, Fill de la memòria, el qual presentarà el 9 d’abril (13 h) a l’Ateneu d’Alforja.

… els records van acompanyats d’una sensació, la qual si té una impressió forta que se’ns queda enregistrada al cervell

Al llibre fa un paral·lelisme dels anys quaranta d’aquest pare biològic i els vuitanta del protagonista. Misteris familiars, el periple d’un exili un cop acabada la Guerra Civil i l’eina de la memòria, com a únic mètode de salvació, són els ingredients que fan peculiar el volum, on el lector tindrà més informació sobre el misteriós pare biològic que no pas el propi protagonista. «Volia escriure sobre el fet de la memòria i la seva reflexió a través de l’etapa de l’exili, un tema amb el qual em sento còmode. El perquè sobre com podem recordar unes coses i d’altres no està latent durant tota la lectura. És ben senzill: els records van acompanyats d’una sensació, la qual si té una impressió forta que se’ns queda enregistrada al cervell», argumenta l’autor. Fa anys que dóna tombs al tema de la memòria històrica. N’és un exemple Campo de esperanza (Cossetània Edicions, 2008), on aborda la filmació d’una pel·lícula durant la Guerra Civil.

antoni_cistero_02
L’especificitat a l’hora de construir personatges és un dels trets que més el diferencien

En aquest cas, es va documentar durant sis anys. El llibre, de fet, va ser distingit a la Universitat de Barcelona amb el Premi Film Història. «Això em va animar força. Després d’un parell d’anys, hi va haver una època en la qual tothom parlava de les confluències polítiques de la banda de l’esquerra. Llavors, vaig escriure l’estudi sociopolític Confluyendo – ¿De qué hablamos cuando hablamos de confluencia? (Llibres a mida, 2015) amb pròleg de Baltasar Garzón», explica detalladament. Allà torna a parlar de memòria històrica. Es podria dir que aquestes dues obres anteriors van ser la llavors de Fill de la memòria.

L’art d’especificar

L’especificitat a l’hora de construir personatges és un dels trets que més diferencia al barceloní. I és que a la seva nova publicació es troba plena de relats quotidians amb personatges ficticis que serveixen de recordatori a fets que van passar de debò. «He trepitjat molts dels indrets dels quals parlo i tots els fets que explico són específicament reals, això fa que els personatges tinguin cert volum», rebla. Cadascun dels personatges viu la seva memòria d’una manera diferent, esdevé íntima.

Fill de la memòria, es presentarà el 9 d’abril a les 13 h. a l’Ateneu d’Alforja

 

L’estudiós de la memòria, doncs, fa una investigació emocional que pretén fer arribar fins al cor del lector. «Hi ha dos tipus de memòria, la viscuda i la transmesa. Totes dues hi apareixen al llibre. Anem més enllà: la memòria esdevé tota una eina de salvació per aquell exiliat que fuig de la seva terra cap a un altre indret, del qual en desconeix idioma i cultura. A què recorrem quan no ens queda res? Als records, oi? És l’únic que queda…», conclou el també enginyer químic amb prop d’una desena de llibres publicats.

Cristina Valls.
Publicat al  Diari de Tarragona 01/03/2017

 

antoni_cistero_01
«He trepitjat molts dels indrets dels quals parlo i tots els fets que explico són específicament reals, això fa que els personatges tinguin cert volum»

Fill de la memòria (Sinopsi)

En Francesc rep una invitació per participar en un homenatge al seu pare biològic, que mai ha conegut, i de qui no en sap pràcticament res. Ell treballa a França, com a director d’una empresa pertanyent al seu pare adoptiu, allunyat de qualsevol record de les seves arrels.

En paral·lel, el lector va coneixent la biografia d’aquest pare, anomenat Raspall al seu petit poble del Penedès, des de la seva joventut a Miralta, fins al seu passatge a França arran de la fi de la guerra civil i les posteriors vicissituds durant la contesa mundial.

Finalment l’homenatge no es fa, però retalls d’informació que li van arribant, fan anar creixent l’interès d’en Francesc per un món fins aquell moment ignorat, alhora que descobreix racons foscos de la família d’adopció. El pas del Pirineu, els camps d’internament, els contactes amb la Resistència, la depuració a França, són fets de la vida del seu pare que són desconeguts per ell, però no pel lector, que va seguint en paral·lel l’evolució de les dues èpoques: els anys quaranta del pare i els vuitanta d’en Francesc.

antoni_cistero_04
Antoni Cisteró va ser el fundador de la revista d’Alforja Vent de Serè

La presa de consciència d’alguns fets de l’època, el descobriment parcial de la figura del pare i el seu entorn, així com el contacte amb el món dels exiliats a França, aniran bastint una nova personalitat, filla de la memòria, que prendrà cos en un final inesperat. Personatges de ficció inserits en fets històrics contrastats, ens faran viure l’emoció d’aquells moments i així, potser, ens aportaran llum sobre alguns dels dubtes vigents encara avui en dia.

BIOGRAFIA ANTONI CISTERÓ

(Barcelona, 1946) Enginyer químic, llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació, Diplomat en Sociologia, Màster en Comunitats Europees, estudiant assidu de la societat, la història, el teatre i el cinema, i a més, escriptor. Ha publicat diversos llibres, i ha obtingut nombrosos reconeixements. Va ser el fundador de la revista d’Alforja Vent de Serè i President de l’Ateneu Cultural Josep Taverna d’Alforja des de 1999 fins al 2003. Alterna la seva residència entre Alforja i Barcelona.

antoni_cistero_03
President de l’Ateneu Cultural Josep Taverna d’Alforja des de 1999 fins al 2003

Estudis:

Enginyer Químic IQS
Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació
Diplomat en Sociologia
Màster en Comunitats Europees
Cursos d’escriptura teatral (Obrador Sala Beckett, 2001, 2002, 2003)
Tallers de crítica cinematogràfica (Univ. Barcelona, 2003)
Història Contemporània I – II (UOC)
Història de Catalunya (UOC)

Obres publicades:

XXV. (Poesia). 1996
El Baix Camp rural (estudi sociològic) A.C.J.T. 1998
Petit món (relats). Ed. Cossetània. 2002
Peixets de colors (teatre). Ed. Cossetània. 2003
Feu-me lloc. (teatre). Ed. Cossetània. 2005
Sabàtic (novel·la) Ed. Cossetània. 2006
Quan l’infern sigui atiat (teatre) Ed. Cossetània. 2008
Campo de esperanza (novel·la històrica) Ed. Mediterrània. 2008
Com un vi novell (novel·la) Ed. Cossetània. 2008
Confluyendo – ¿De qué hablamos cuando hablamos de confluencia? (Assaig polític). Llibres a mida. 2015

Premis:

Premi de Teatre La Carrova. Amposta. 1998 (“Peixets de colors”)
Premi de Teatre Theatron. Mataró. 2001 (“Feu-me lloc”)
Premi de Teatre La Carrova. Amposta 2005 (“Quan l’infern serà atiat”)
Finalista Premi de Narrativa Ciutat de Eivissa. 2002 (“Sabàtic”)
Finalista Concurs “e-poemas”La Vanguardia. Barcelona. 2003
Accèssit al 1r. Premio Internacional de Artículos Periodísticos “El Correo de Euclides”. Fundación Max Aub. Segorbe, 2004 (“Aub i Malraux, els distints colors de l’esperança”).
Premi Film-Història 2008 (UB) (“Campo de esperanza”)

antoni_cistero_05
Alterna la seva residència entre Alforja i Barcelona

Activitat sociocultural:

Membre de la Taula de No Alineats a l’Assemblea de Catalunya
Membre del Pen Club de Catalunya
Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
Membre del Col·lectiu d’Escriptors del Camp de Tarragona
Fundador i President (1995-1999) de l’Ateneu Cultural J. Taverna. Alforja
Fundador i Director de la revista cultural “Vent de serè” (1996-2005)
Soci de l’Ateneu Barcelonès
Corresponsal i membre d’honor de les Amitiés Int. André Malraux (França)
Col·laborador de la Varian Fry Foundation (EE.UU.)
Col·laborador de la Fundación Max Aub (Sogorb – Castelló)
Director de les jornades: “Converses amb Max Aub”. ICUB. Barcelona. 2003
Ponent als col·loquis Max Aub / André Malraux (Univ. de Florència). 2007
Ponent a la Taula d’Escriptors: “Literatura i exili” (Univ. Jaume I) Castelló 2008
Ponent a “Un livre à la mer – André Malraux”. Collioure. 2009
Director i coordinador de dos Tallers d’Escriptura (Barcelona i Alforja-Baix Camp)

 

NO COMMENTS

Leave a Reply