Alforja i Arbolí incloses a la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial

Alforja i Arbolí incloses a la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial

by -
0 7238
 

El procés de candidatura del Priorat a ser inscrita, com a paisatge cultural, a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO és un fet i s’espera que conclogui amb èxit en el 2016. Una cosa que molts desconeixen és que dins d’aquesta denominació a més a més de la zona Priorat-Montsant-Siurana s’inclouen territoris dels municipis d’Alforja, Arbolí, i Colldejou, pertanyents a la comarca del Baix Camp.

Zones incloses a la delimitació de Priorat-Montsant-Siurana pertanyents a municipis del Baix Camp

Arbolí: 1320,30 ha del terme municipal.

zona-arboli
Arbolí: 1320,30 ha del terme municipal.

Arbolí: 1320,30 ha del terme municipal, que en té 2095,89, s’inclouen a la delimitació. Comprenen la vall del riuet d’Arbolí -inclòs el nucli urbà-, el Puig de Gallicant i els seus vessants fins al riu del Gorg. El motiu és mantenir la continuïtat paisatgística amb la vall del riuet d’Arbolí i els contraforts occidentals de les muntanyes de Prades, definint d’aquesta manera uns límits físics molt més clars corresponents, al sud, a la divisòria hidrogràfica entre la conca de l’Ebre i les rieres litorals i, a l’oest, per la carena que uneix el Collet Alt i el Gorg del Mas dels Frares.

Es tracta de sòls majoritàriament forestals, amb activitat agrícola concentrada a les terrasses del riuet d’Arbolí i a algunes zones planeres entorn del Puig de Gallicant i el Puig del Mas de les Vinyes.

Alforja: 649,4 ha del terme municipal.

zona-alforja
La vall de Cortiella

Alforja: de les 3823,59 ha d’Alforja, 689,40 s’inclouen a la delimitació del PMS (Priorat-Montsant-Siurana). Corresponen a la vall alta del Cortiella, afluent del Siurana, amb uns fondals on predominen els conreus i les vinyes del Celler Mas del Botó i uns vessants de fort pendent coberts de boscos i brolles. El motiu de la inclusió és la continuïtat del límit sobre la divisòria hidrogràfica que separa la conca de l’Ebre de la de les rieres litorals.

La part d’Alforja es correspon amb la vall de Cortiella on predominen els conreus i les vinyes

 

Colldejou: 558,37 ha del terme municipal.

Colldejou: de les 1447,64 ha de Colldejou, 558,37 s’inclouen a la delimitació del PMS. Corresponen a la vall dels Estrets de Maçanes, afluent de la riera de Marçà. Es tracta de terrenys forestals amb escasses zones conreades que es concentren a la part inferior de la vall. El motiu de la inclusió és la continuïtat del límit sobre la divisòria hidrogràfica que separa la conca de l’Ebre de la de les rieres litorals.

Patrimoni Mundial de la UNESCO

priorat-montsantEn molt pocs anys, s’ha fet un gran treball de coordinació des de l’associació PRIORITAT, encarregada de tirar endavant aquest  procés des de que al mes de maig del 2013, la Generalitat de Catalunya donés el vistiplau a l’avantprojecte i fes seva la candidatura per tal de defensar-la davant del Consejo del Patrimonio Histórico de Madrid, que l’ha d’incloure a la llista indicativa de l’Estat Espanyol, pas previ a la presentació a la Convenció del Patrimoni Mundial.

La candidatura que presentem com a paisatge cultural il·lustra un territori que va més enllà del perímetre físic estricament delimitat i exemplifica uns valors immaterials, de coneixements i pràctiques que esdevenen paradigmàtiques d’un patrimoni compartit. Una candidatura que complementa, a més, l’altra proposta que des del govern s’impulsa, en l’àmbit del patrimoni immaterial: la candidatura de la cuina catalana.

Un cop presentada la candidatura per part de l’estat, hi ha una comissió avaluadora que es desplaça sobre el terreny. ICOMOS (organisme assessor de la UNESCO en els diferents països) és l’encarregat d’aquesta tasca. Aquests passos es compliren entre els anys 2010-2014. El 2015 ja ha fet un any que estem a la llista indicativa espanyola. Un cop presentat el dossier definitiu, amb el corresponent sistema de gestió, l’estat podrà triar la nostra candidatura, a partir de la primavera del 2016.

El valor d’un paisatge que, essent herència d’una història agrícola que l’ha dibuixat, segueix tenint de protagonista aquesta activitat, la més emblemàtica del territori, que exemplifica la relació íntima i insegregable entre cultura i natura. Dipositari d’un patrimoni immaterial (tradicions, costums, celebracions, espiritualitat, etc) fortament relacionat amb la vida agrícola, amb el sentit del lloc i la identitat territorial dels seus habitants.

Alforja Stark

 
alforjastark
Alforja Stark és una plataforma digital col·laborativa per a la difusió d’informació relacionada amb el municipi d’Alforja, el seu entorn i els seus habitants, que manté un especial interès en promoure l’art, la cultura, el turisme, el desenvolupament econòmic sostenible i el respecte a la natura en aquesta zona.

NO COMMENTS

Leave a Reply